55- vjetori i lindjes së tribunit të demokracisë, botohet libër për Azem Hajdarin dhe fillimet e demokracisë

azem

Në Tiranë sapo doli nga shtypi një libër i ri mbi jetën e Azem Hajdarit, figura kryesore e lëvizjes anti-komuniste shqiptare në dhjetorin e vitit 1990. Dje, në 55-vjetorin e lindjes së tij, shokë dhe pjesëtarë të asaj lëvizjeje, sjellin kujtimet dhe vlerësimet e tyre për deputetin e ndjerë, i cili humbi jetën në një atentat 20 vjet më parë. Veprimtarë, bashkëpunëtorë dhe miq të heroit të demokracisë shqiptare, Azem Hajdari, nxorën nga shtypi një libër të posaçëm për jetën e tij. Libri titullohet “Azem Hajdari dhe Tropoja dhe përmban të dhëna të panjohura më parë mbi adoleshencën dhe rininë e tij, deri sa erdhi student në kryeqytet, ku shpejt zuri vend në krye të lëvizjes antikomuniste të dhjetorit 1990. Vëllai i Azemit dhe kryetar i parë i PD së në Tropojë, Rasim Hasanaj, thotë se “libri u krye me nismën dhe mbështetjen e miqve dhe shokëve të Azemit, që e kujtojnë atë dhe i referohen atij si figurë përbashkuese sa herë që demokracia shqiptare është në rrezik e në vështirësi”. Libri përmban kujtime dhe vlerësime të shumta për Azemin nga demokratët e parë studentë dhe intelektualë të dhjetorit 1990. Ata theksojnë se Azem Hajdari nga fillimi i angazhimit të tij politik e deri sa ndërroi jetë u përpoq për një demokraci të pastër, pa kulisa dhe pa abuzime. Në kujtesën e shumë njerëzve, pohojnë ata në libër, Azemi ka mbetur si studenti idealist, që e donte lirinë dhe demokracinë e popullit të thjeshtë, dhe si një politikan pasionant dhe demokrat, i cili kurrë nuk mbështeti pushtete sundimtare në kurriz të qytetarëve. Azem Hajdari respektohet kudo nëpër Shqipëri si figura më simbolike e demokracisë; për nder të tij u ngrit një shtatore në Tropojë me ndihmesën e shqiptarëve të Amerikës, mes të cilëve Hari Bajraktari, Rustem Geci etj,. Azemi është sot qytetar nderi në pothuaj gjithë qytetet e Shqipërisë dhe të Kosovës, ndonëse asnjë rrugë e Tiranës ende nuk e mban emrin e tij.

 

 

Lini një përgjigje

Adresa juaj e emailit nuk do të bëhet publike. Fushat e detyrueshme janë shënjuar me *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>