Bylykbashi: Ja kandidatët e përzgjedhur për KLP/KLGJ në shkelje të ligjit  

 

Bylykbashi:Kandidatët, të s kualifikuar nga ONM, të përfshirë në dënime politike, me pasuri të pajustifikuar

 

Në mënyrë specifike deputeti Bylykbashi bën publike shkeljet e kandidatëve të përzgjedhur:

Fatmira Luli, gjyqtare në periudhën e komunizmit. Ka dënuar me dënime politike deri para rënies së komunizmit dhe një nga vendimet e fundit është një dënim i datës 20 prill 1991 të një qytetari të Tiranës vetëm pse ka marrë pjesë në protestën e rrëzimit të bustit të Enver Hoxhës më 20 shkurt 1991.

Nuriha Sehiti prokurore që ka marrë pjesë rregullisht në gjyqe politike duke kërkuar rregullisht dënime të ashpra për qytetarët për agjitacion dhe propagandë apo për të tradhti të lartë ndaj atdheut për shkak se kanë kapërcyer kufirin për tu arratisur nga Shqipëria Komuniste e asaj kohe.

Kandidati Gent Ibrahimi, pavarësisht rekordit profesional, në mënyrë specifike ONM-ja konstaton faktin që kandidati nuk përmbush kushtin e periudhës 5 vjeçare si pedagog në Shkollën e Magjistraturës i jashtëm ose i brendshëm, ONM me tagër të drejtpërdrejtë kushtetues e s kualifikim si në mospërputhje me kriteret ligjore. Alfred Balla gjithashtu është s’ kualifikuar nga ONM jo vetëm për mospërmbushje të periudhës së kërkuar nga ligji në Shoqërinë Civile, pra 5 vite kontribut në Shoqërinë Civile, por në mënyrë specifike ONM shprehet se “Ka paraqitur si platformë konkurrimi indikisht platformën e një kandidati tjetër të s’ kualifikuar, Plarend Ndrecës, ky akt përbën një mospërmbushje të kritereve morale nga ana e kandidatit”.

Naurela Llagami, është konstatuar nga institucionet gjatë procesit se nuk plotëson kushtet për sa i përket afatit në eksperiencën profesionale, jo vetëm në konflikt interesi me institucionet përzgjedhëse (kontrata pune me subjektet vendimmarrëse në komisionet të cila e kanë përzgjedhur si kandidate), nuk e vërteton me dokumente që ka qenë pjesë e shoqërisë civile sepse në të njëjtën kohë ka qenë Këshilltare në Gjykatën e Lartë dhe e ka pasur të ndaluar të ishte e punësuar në komisionet e tjera. Gjithashtu rezulton te ketë qenë në marrëdhënie partneriteti me familjarë të kryebashkiakut të Tiranës. Kjo tregon qartë edhe preferencën politike. Kandidatë të tjerë si rasti në fjalë janë s’ kualifikuar për të njëjtat kushtet që janë identifikuar në këtë rast, por kjo ka kaluar ndërsa të tjerët janë s’ kualifikuar nga filtrat.

Maksim Çoku, pedagog i së drejtës, por bie në komision nga anëtarët e opozitës, është identifikuar fakti që ka qenë në organet drejtuese të partive politike në 10 vjeçarin e fundit e për rrjedhojë përplaset me këtë kriter ligjor. Në përfundim, Bylykbashi thekson se Kuorumi i nevojshëm i pjesëmarrjes se deputetëve në procesin e votimit duhet të jetë së paku sa numri i votave të kërkuara  për miratimin e një akti të caktuar. “Për rrjedhojë duke qenë se në sallë dje në procesin e votimit ishin vetëm 73 deputetë dhe kërkoheshin 94 prezent, pavarësisht preferencës për listën procesi i votimit është nul, nuk ka votim e për rrjedhoje nuk mund të hyjë në funksion dispozita automatike për emërimin e kandidatëve. Opozita nuk mund të merrte pjesë në një farsë antikushtetuese që u inskenua në Parlamentin shqiptar në këtë periudhë. E për rrjedhojë nuk mund të bëhesh pjesë e atij procesi”.

 

 

Lini një përgjigje

Adresa juaj e emailit nuk do të bëhet publike. Fushat e detyrueshme janë shënjuar me *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>