Zëvendësministri nuk mund të jetë anëtar i Këshillit të Ministrave. Përvoja shqiptare administrative

Tuesday, 06 November 2018 18:19
Vendim i Këshillit të Ministrave i vitit 1934. Vini re si nënshkruhet kur mungon kryeministri, si dhe kur ministri i Punëve të Brendshme ushtron zëvendësisht detyrën e ministrit të Ekonomisë Kombëtare Vendim i Këshillit të Ministrave i vitit 1934. Vini re si nënshkruhet kur mungon kryeministri, si dhe kur ministri i Punëve të Brendshme ushtron zëvendësisht detyrën e ministrit të Ekonomisë Kombëtare

Nga Kastriot Dervishi

Për të parë mirëfunksionimin e shtetit, duhet t’i drejtohemi përvojës administrative shqiptare të viteve 1920-1944. Ajo që njihet si “koha e Zogut”, është shkëlqimi i vërtetë i administratës shqiptare, falë punës së një grupi intelektualësh të shkolluar në universitetet më të mira të kohës. (As e llogaris “kohën e Enverit” për t’u marrë shembull sepse një eksperiment sovjetik ka qenë). Përjashto ndonjë rast (vitet 1921, 1941-1944) nuk ka pasur fare poste zëvendësministrash. Personi i dytë pas ministrit në çdo ministri ka qenë sekretari i përgjithshëm. Si veprohej në rastet kur nuk ishte dekretuar ministri, apo kur ministri ishte i sëmurë, në udhëtim, apo për arsye të tjera pamundësie? Nga shfletimi i dokumentacionit rezulton se brenda një ministrie, sekretari i përgjithshëm nuk nënshkruante akte në emër të ministrit, por vetëm për njoftime njoftime. Çdo akt administrativ kur mungonte ministri, nënshkruhej nga një ministër tjetër, me shënimin “zëvendësisht” (i komanduar). P.sh. nëse ministri i Punëve të Brendshme ishte sëmurë, ky autorizonte ministrin e Drejtësisë të nënshkruante aktet e ministrisë deri në kthimin e tij. Po ashtu, asnjëherë numri 2 i një ministrie, sekretari i përgjithshëm, nuk merrte pjesë në mbledhjet e Këshillit të Ministrave e as i nënshkruante ato. Në rast mungesë, pushteti i tij i delegohej përkohësisht një ministri tjetër, por kurrsesi një figure më të ulët. Te ne është bërë e rrugës që Këshilli i Ministrave mund të përbëhet edhe nga zëvendësministra. Kushtetuta e thotë qartë se Këshilli i Ministrave përbëhet nga kryeministri, zëvendëskryeministri dhe ministrat. Asnjë person tjetër nuk mund të marrë pjesë në mbledhjet e Këshillit të Ministrave pa këto cilësi.

Në Europë sot nuk njihet roli i zëvendësministrave si figura të para pas ministrit. Roli i sekretarit të përgjithshëm është i madh. Ama janë sekretarë të përgjithshëm, jo lolo partish dhe injorantë që në Shqipëri i gjen me shumicë si domate të kalbura.

Modifikuar më Tuesday, 06 November 2018 18:28

Lini komentin tuaj!

Fyerjet dhe përdorimi i fjalëve banale, do të pasoj me fshirjen e komentit tuaj.

Lajmet e fundit

Lista/ Shtetet që nuk lejohet të “fluturojnë” në SHBA

Globi

Lista/ Shtetet që nuk lejohet të “fluturojnë” në SHBA

Vitet e fundit udhëtimet nga ajri janë preferuar gjithnjë e më shumë duke pësuar një rritje të konsiderueshme në mbarë botën. Më shumë se katër miliardë njerëz udhëtuan nga ajri...

Greqia e katërta për tatimin mbi pronën në BE,  rënie të thellë në investime

Globi

Greqia e katërta për tatimin mbi pronën në BE,  rënie të thellë në investime

Greqia mban vendin e katërt në BE në lidhje me tatimin më lartë të pronës, sipas një studimi të kryer nga Fondacioni për Hulumtime Ekonomike dhe Industriale, ose IOBE. Studimi gjithashtu...

Helidon Kastrati, histori suksesi në Britani dhe investimi i guximshëm që nuk mbështetet nga shteti shqiptar

Aktualitet

Helidon Kastrati, histori suksesi në Britani dhe investimi i guximshëm që nuk mbështetet nga shteti shqiptar

Nga Mina HYSA Shqiptarët në diasporë pavarësisht vështirësive të fillimit kanë mundur të ndërtojnë më së miri jetën atje ku ndodhen në vende të ndryshme dhe shumë prej tyre kanë qenë...

Sondazh

Nothing found!

Sondazh

Nothing found!