Duam që brenda 6 muajsh Shqipëria të marrë statusin e vendit kandidat në BE

Evangelos-Venizelos

Zv/kryeministri dhe ministri i Jashtëm grek, Evangelos Venizelos

Zëvëndëskryeministri dhe ministri i Jashtëm grek, Evangelos Venizelos deklaroi dje se “Greqia dhe Shqipëria janë partnerë strategjikë, vende miq dhe aleate”. Ai u shpreh kënaqësinë që Shqipëria merr pjesë në NATO dhe siguroi mbështetjen e Greqisë për perspektivën evropiane të vendit tonë. “Mbështesim Shqipërinë për statusin kandidat në BE dhe duam të besojmë që ky status do të merret në 6 muajt e presidencës së BE nga Greqia”, tha Venizelos. Ai bëri të ditur se me homologun shqiptar kishin diskutuar një listë temash, për të cilat siç u shpreh “jemi në progres dhe të gatshëm të bëjmë hapat e fundit vendimtare”. Ministri grek theksoi se “mes dy vendeve ka lidhje shumë të ngushta ekonomike, sociale”, lidhje të cilat do të zhvillohen edhe më tej. Venizelos rikonfirmoi faktin që së shpejti do vizitojë Tiranën në turin ballkanik dhe në fund i përcolli popullit dhe qevberisë shqiptare ndjenjat e miqësisë së popullit grek. Më herët në në konferencën e vendeve të nismës së detit Adriatik dhe Jon, Venizelos foli lidhur me përcaktimin e zonave detare në rajonin tonë. Ai deklaroi se siguria në Mesdhe përveç të tjerash do të thotë shpallje dhe caktim i zonave detare, të tilla si shelfi kontinental dhe zonat ekonomike ekskluzive që shtrihen në Mesdhe. Venizelos pohoi se Athina ka filluar konsultimet me Italinë në nivel teknik për caktimin e kufijve detarë dhe Zonave Ekonomike Ekskluzive si dhe ka kontakte me Tiranën zyrtare për të sanksionuar dhe ratifikuar konventën dypalëshe Greqi-Shqipëri, që do të përcaktojë të gjitha zonat detare dhe që ka rëndësinë e saj shumë të madhe.