E tmerrshme/Për një tender, qeveria thotë se “Valentina Leskaj s’e ka djalë djalin e saj”

vali

 

 

PD depoziton në Kuvend kërkesën për mbarimin e mandatit të nënkryetares së Parlamentit. Opozita denoncon marrjen e koncesionit për hekurudhën Ballsh-Vlorë (aksi ku transportohet nafta kontrabandë), pa garë e pa tender, ndërkohë që e ëma e Arian Leskajt, drejton parlamentit dhe bën si e pavarur kur sulmon opozitën dhe kur mbron aferat e frikshme të Edvinit

 

Partia Demokratike ka dorëzuar gjatë ditës së djeshme në Kuvend kërkesën për përfundimin e mandatit të deputetes së Partisë Socialiste dhe njëkohësisht nënkryetares së Kuvendit Valentina Leskaj pas dhënies së koncesionit të hekurudhës Ballsh-Fier-Vlorë djalit të saj. Sipas PD, koncesioni që djali i Leskajt përfitoi nga Kryeministri, sjell papajtueshmërinë e mandatit të nënkryetares së Kuvendit. PD thotë se neni 21 dhe 24 i ligjit 9367 ndalon deputetët dhe familjarët e tyre ku përfshihen fëmijët në moshë madhore, që të lidhin kontratë ose nënkontratë me institucionet publike. Sipas kërkesës së PD thuhet se “Paragrafi 2 i nenit 70 të Kushtetutës parashikon shprehimisht se: “Deputetët nuk mund të ushtrojnë njëkohësisht asnjë detyrë tjetër shtetërore, përveç asaj të anëtarit të Këshillit të Ministrave. Rastet e tjera të papajtueshmërisë caktohen me ligj”. Një nga ligjet që parashikon edhe rastet e papajtueshmërisë me mandatit e deputetit është edhe ligji nr. 9367, datë 7.4.2005 “Për parandalimin e konfliktit të interesave në ushtrimin e funksioneve publike”, i cili në nenin 21 parashikon shprehimisht se asnjë individ, kur ky njësohet me një zyrtar në njërin nga funksionet e përcaktuara nga ligji, përfshirë deputetin, nuk mund të lidhë kontratë ose nënkontratë me asnjë institucion publik. I njëjti ndalim, sipas pikës 3 të nenit 24 të të njëjtit ligj, zbatohet edhe për personat e lidhur me zyrtarin. Sipas ligjit (pikës 1 tënenit 24) person i lidhur me zyrtarin është bashkëshorti/ja, bashkëjetuesi/ja fëmijët në moshë madhore dhe prindërit e zyrtarit e të bashkëshortit/es dhe bashkëjetuesit/es. Pra, në interpretim të këtyre dispozitave, ligji parashikon dy rrethana që janë të papajtueshme me mandatin e deputetit dhe konkretisht:

  1. a) Përfshirja e tij në një marrëdhënie civile me institucionet publike;
  2. b) Përfshirja e një personi të lidhur me deputetin në një marrëdhënie civile me institucionet publike. Në rastin konkret, është e provuar se është shpallur fitues i këtij koncesioni shoqëria ku është pronar fëmija madhor i deputetes Valentina Leskaj. Ky veprim përbën shkelje flagrante të ndalimit të parashikuar nga nenet 21 dhe 24 të ligjit nr. 9367/2005. Për këtë shkak, znj. Valentina Leskaj ushtron mandatin e deputetit në kushtet e papajtueshmërisë së parashikuar me ligj”, thekson letra e deputetëve të PD-së për kryetarin e Kuvendit, Ilir Meta. Koco Kokëdhima është një tjetër deputet i PS-së, të cilit PD kërkon t’i ndërpresë mandatin, me arsyetimin se ka përfituar fonde publike pasi u bë deputet.

Deputeti Ristani:Valentina Leskajt t’i hiqet mandati/ Ndërkohë më herët në një dale për media, sekretari i Përgjithsëm në PD, Arben Ristani ka deklaruar se partia Demokratike do të kërkojë mbarimin e mandatit të Valentina Leskajt, ndërsa thekson se i biri mori koncesion në mënyrë të paligjshme. Nga selia blu, Ristani tha se bashkë me naftën e me mallrat e tjera, dhe me pasagjerët për 25 vite me radhë, hekurudha Ballsh-Fier-Vlorë do të marrë me vete edhe mandatin e deputetes Valentina Leskaj, nënkryetare e Kuvendit. “Ekskluziviteti që Edi Rama i dha djalit të nënkryetares së Kuvendit, nuk është vetëm një korrupsion i pastër e ndarje privilegjesh, por njëkohësisht është shkelje e rëndë e ligjit. Ky fakt përbën shkelje flagrante të ligjit nr. 9367, datë 7.4.2005 “Për parandalimin e konfliktit të interesave në ushtrimin e funksioneve publike”, i ndryshuar. Neni 24 i këtij ligji, parashikon shprehimisht se personat e lidhur me deputetin, fëmija madhor i një deputeti nuk mund të lidhë kontratë ose nënkontratë me asnjë institucion publik. E zezë mbi të bardhë. Pika 1 e nenit 21 shprehimisht përcakton: “Asnjë individ, kur ky njësohet me një zyrtar në njërin nga funksionet e përcaktuara nga ligji (ku përfshihet edhe deputeti), nuk mund të lidhë kontratë apo nënkontratë me asnjë institucion publik”. Ndërkohë pika 3 e nenit 24 parashikon se: “Ndalimet dhe kufizimet për zyrtarin, (deputetin) zbatohen edhe për personat e lidhur me të, ku sipas ligjit përfshihet edhe fëmija në moshë madhore (pika 1 e nenit 24)”. Po pavarësisht këtij ndalimi, Edi Rama ka standardin e tij të dyfishtë dhe kur vjen puna tek miqtë e tij, ligji pushon së ekzistuari. Ndaj ai lidhi kontratë me djalin e Valentina Leskajt. Nga dita që hekurudha Ballsh-Fier-Vlorë mori emrin hekurudha Leskaj, nënkryetarja e Kuvendit është në shkelje të ligjit, është në papajtueshmëri me ligjin, çdo ditë që mban mandatin, çdo ditë që paraqitet në Kuvendin e Shqipërisë. Nga dita e dhënies së këtij koncesioni zonja Leskaj është në shkelje të Kushtetutës, ku neni 71 i saj parashikon rastin e papajtueshmërisë së mandatit”, tha Ristani. Në përfundim, ai u shpreh se Partia Demokratike do të paraqesë në Kuvend kërkesën për mbarimin e mandatit të deputetes Leskaj. “Partia Demokratike nuk do të lejojë shkeljen e ligjit dhe do ta çojë deri në fund këtë çështje”, u shpreh Ristani.

 

Lini një përgjigje

Adresa juaj e emailit nuk do të bëhet publike. Fushat e detyrueshme janë shënjuar me *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>