Fantazma e ish-Jugosllavisë, sërish mbi rajonin e Ballkanit

 Deklarata e çuditshme e Stefan Fyle: “Shqipëria, Kosova, Mali i Zi, Bonje Hercegovina dhe Kroacia të bëhen satelitë të Serbisë”

Fantazma e ish- Jugosllavisë po fluturon si një re e zezë mbi rajonin e Ballkanit. Serbia edhe sot e kësaj dite, ndonëse jo më përmes luftrave të përgjakshme dhe gjenocideve, po tenton të ushtrojë ndikimin e saj në rajon. Për këtë po i vijnë në ndihmë edhe zyrtarë të lartë të Bashkimit Europian në Bruksel, ku ndër ta spikat komisioneri për Zgjerimin, Stefan Fyle. Është ky i fundit që ka propozuar nismën e re “Ballkani Perëndimor 6”, BP6, për një lloj mini-Jugosllavie nën dominimin e Serbisë. Pikërisht kjo nismë mësohet se do të jetë në axhendën e vizitës së ardhshme të Edi Ramës në Beograd dhe takimin e tij me Ivica Daçiç. Edhe pse Kroacia, Kosova dhe Shqipëria i kanë thënë “jo” krijimit të Jugosllavisë së re me në qendër në Serbi, çuditërisht disa zyrtarë të Brukselit, ndoshta me naivitet, ndoshta me djallëzi, vijojnë t’i bëjnë fresk këtij projekti provokues dhe poshtërues. Stefan Fyle, zyrtarisht mbështet idenë e krijimit të Jugosllavisë së re, i cili parashikon që Shqipëria, Kosova, Mali i Zi, Bonje Hercegovina dhe Kroacia të jenë satelitë të Serbisë, për të zgjeruar influencën e Rusisë në Ballkan. Pasi Brukseli i refuzoi Shqipërisë statusin për të katërtën herë radhazi, duke shënuar një rast të paprecedentë në historinë e zgjerimit të Bashkimit Evropian, Fyle ofron si mundësi anëtarësimin në Serbinë e Madhe me në qendër në Beograd. Në vend të aspiratave për t’u bërë pjesë e familjes së madhe evropiane, Fyle i mëshon idesë së Jugosllavisë së re. Kështu, Fyle ka shfrytëzuar forumin për Ballkanin Perëndimor të organizuar nga BERZH në Londër, për nismën e re “Ballkani Perëndimor 6”, BP6, pas së cilës fshihet plani i serbëve për të ngjalluar kohën e Millosheviçit. Këtë nismë Fyle e paraqet edhe si një mundësi për rritjen ekonomike të vendeve që do të bëhen pjesë e grupit të ri. “Vendet e Ballkanit Perëndimor janë shumë të integruar ekonomikisht nëpërmjet marrëveshjes së tregtisë së lirë CEFTA. Prandaj duhet që të përgatisin së bashku disa reforma dhe të vlerësojnë zbatimin e tyre. Strategjia Evropa Juglindore e 2020 për Jobs dhe Prosperitet në një Perspektivë Evropiane mund të jetë një pikë kyçe referimi për Komisionin dhe Institucionet Financiare Ndërkombëtare. Unë ju bëj thirrje për të përqafuar dhe mbështetur një qasje të re të qeverisjes ekonomike që kam përshkruar. Ajo do të nxisë klimën e investimeve dhe promovimin e vendeve të punës, rritjen dhe konkurrencën në rajonin tuaj. Unë jam i sigurt se shumë prej investitorëve privatë dhe publikë do të monitorojë nga afër zhvillimet ekonomike në rajon dhe të kërkojnë mundësi të reja për të investuar”, ka deklaruar Fyle. Duke iu referuar nismës, Fyle kërkoi mirëkuptim mes liderëve të rajonit. “Në Dokumentin e Strategjisë së Zgjerimit, tetorin e kaluar, njoftuam synimin tonë për të zhvilluar një qasje të re në ekonomitë e rajonit. Sot, unë zyrtarisht nis këtë qasje të re, e cila ka të bëjë me ndërtimin dhe mirëkuptimin e përbashkët në mes të liderëve të këtyre vendeve dhe investitorëve të mundshëm mbi prioritetet për reformat ekonomike”, tha Fyle. Shqetësimin për krijimin e një lloj mini-Jugosllavie nën dominimin e Serbisë, e ngriti pak ditë më parë edhe ish kryeministri Sali Berisha. Ai e cilëson nismën si nxitëse të nacionalizmave dhe akuzon qeverinë shqiptare si neo-Jugosllave. “Shqiptarët, mendoj se duhet të punojnë fort për të patur si kryeqytet të dytë Brukselin, por jo Beogradin. Nisma BP6 është pritur me ngazellim te vertete ne Beograd. Rrethet politike, diplomatike, mediat dhe shoqeria civile serbe jane angazhuar me perkushtim e zell te veçante ne promovimin e ketij projekti. Tek shume politikane, analiste, gazetare dhe neo-jugosllave serb dhe jo-serbe, ne keto vende, nisma eshte konsideruar si nje perpjekje per konturimin, te themi, te nje mini-Jugosllavie ne rajon per te lehtesuar rrugen e ketyre shteteve drejt BE-se. Prandaj une, me gjithe ardhjen e neo-Jugosllaveve ne krye te ekzekutivit shqiptar, nuk jam ndalur ne trajtimin e ketij problemi, te cilin e kam vleresuar si produkt i serbofilise apo rivaliteteve politike te grupeve dhe qarqeve te caktuara. Madje, nuk jam pergjigjur shkrimeve me shpifje, sipas te cilave qeveria shqiptare paska firmosur ne Oher nismen ne fjale. Siç theksova më sipër, Shqipëria dhe Kosova kanë shprehur tashmë qëndrimet e tyre zyrtare kundërshtuese në takimet e Strasburgut, Ohrit dhe Budvës ndaj saj. Nuk mund të flas dhe është i paqartë qëndrimi i qeverisë shqiptare në takimin e Neë York-ut, mbasi ai u mbulua nga kodi i heshtjes. Burime diplomatike pohojnë se ministri i jashtëm i Kosovës është shprehur qartë dhe ka kundërshtuar nismën, ndërsa ministri i jashtëm i Shqipërisë është përtypur, ka bërë gjysëm të paditurin dhe është treguar i dystuar në qëndrimin e tij”, ka deklaruar pak ditë më parë në një koment të gjatë, ish kryeministri Sali Berisha.