Gënjeshtra me bisht për anëtarësimin e Shqipërisë në BE

lefter

Shtypi shqiptar duket te jete befasuar me një editorial te Financial Times sikur kjo gazete gjasma paska shkruar se Shqipëria mund te anëtarësohet para Serbisë ne BE, ne 2025-en. Cila është e vërteta e këtij spekulimi tipik “Fake news”?.

Me poshtë po jap te përkthyer çfarë Financial Times shkruan lidhur me Shqipërinë: -“Ky raport (strategjia e BE-se) thekson qarte qe progresi drejt anëtarësimit do te vlerësohet objektivisht, dhe qe çdo vend kandidat, teorikisht, mund te parakaloje edhe ato vende qe aktualisht kryesojnë ne procesin e anëtarësimit. Ky qëndrim njeh përpjekjet e fundit nga vende si Shqipëria dhe u jep pergjigjie akuzave per favorizime ndaj Serbisë, ne veçanti.” (It has done well to emphasise that progress toëards accession will be assessed objectively, and that any state can in theory overtake the current frontrunners. This recognises recent efforts by countries such as Albania and answers suspicions of favouritism to Serbia in particular.)

Ne fakt, ky elaborim i Financial Times i referohet Raportit te Strategjisë se BE-se ku thuhet: “Vendet mund te arrijnë ose te parakalojnë njeri-tjetrin ne varësi me përpjekjet qe bëjnë.” (The countries may catch up or overtake each other depending on progres made.). Një e përditshme proqeveritare ne Shqipëri raporton vetëm pjesën ku përmendet Shqipëria, por nuk i referohet fjalisë pararendëse ne editorialin e Financial Times ku theksohet se kjo “mundësia e parakalimit” është thjeshte teorike (shih përkthimin me larte).

Te gjithë e dëshirojmë dhe e urojme një anëtarësim sa me te shpejte te Shqipërisë ne BE. Vetëm se raste te tilla dizinformimi janë tepër dëshpërues, si për njerëzit, si për vendin ne tërësi. Serbia dhe Mali i Zi janë ku e ku përpara Shqipërisë ne procesin e anëtarësimit. Ndërsa Serbia është ne shqyrtim te kapitujve te fundit te anetaresise, Shqipëria s’ka filluar ende negociatat. Kur Serbia hapi negociata, kërkoi ndihme nga Kroacia. Përpos marrëdhënieve te tendosura me Serbinë, Kroacia ia beri te qarte ne atë kohe Serbisë se procesi është shume kompleks dhe se mbi 10,000 ekspert Kroat dhe te huaj kishin punuar për vite me radhe për mbylljen me sukses te kapitujve te anëtarësimit. Serbia ka kohe qe punon me ngulm për kapitujt, e ndihmuar nga përvoja Kroate. Po Shqipëria? Ne vend te përpjekjeve serioze për vazhdimin e reformave, njerëzve u hidhen hy syve me këto spekulime e gënjeshtra si kjo e sotmja nga gazetat, ose dëgjojnë Kryeministrin tek i thotë Europes o na pranoni o ia mbathem drejt lindjes.

 

Lini një përgjigje

Adresa juaj e emailit nuk do të bëhet publike. Fushat e detyrueshme janë shënjuar me *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>