Janullatos del hapur si avokati i Greqisë

janullatos

Kisha Ortodokse Autoqefale e Shqipërisë, si zyrë agjitpropi e mbrojtëse e çështjeve panhelenike

 

 

Është bërë e udhës tashmë që sa herë ka ndonjë reagim nga kreu i Kishës Ortodokse “Shën Maria”, Elbasan, At Nikoll Marku, dalin menjëherë “reagime”, “sqarime”, “deklarata për shtyp”, “njoftime”, “jemi të detyruar të informojmë”, etj, nga funksionarë të agjitpropit të Kishës Ortodokse Autoqefale të Shqipërisë (KOASH) me seli në Tiranë. Pasi mbarojnë këta, nisin të “reagojnë” me radhë, “gruaja ortodokse”, “rinia ortodokse”, “një grup besimtarësh” nga filan qytet, “një besimtar”, etj. Për hi të së vërtetës, reaguesit janë bërë kaq të lexueshëm saqë dallojnë menjëherë që janë e njëjta dorë e njëjta mendje. Stili i reagimit është i llojit enverist, dogmatik komunist, shpikje e zyrave të agjitpropit, nga ata të llojit që i tregonin vendin gjithë botës, etj. Rreshtimi i pikave të deklaratës në fundit, i ngjanin më shumë pretencës së një prokurori, por të kohës së sotme, por të kohës së regjimit komunist, pikërisht të asaj kohe kur prokurorët nuk dinin të formulonin juridikisht një akt zyrtar.

Në këtë pikë, duhet pasur keqardhje e thellë, deri mëshiruese, e këtij niveli propagandistik, i cili jo vetëm është i lexueshëm, por nuk zbaton as normat thelbësore të gjuhës shqipe. Në të gjithë deklaratën, por edhe rëndom, shkruhet “Kisha Orthodhokse Autoqefale e Shqipërisë”. Gjuha shqipe e ka të vendosur qartë këtë fjalë. Në shqipe shkruhet “ortodokse” dhe jo “orthodhokse”. Këto “th”-të dhe “dh”-të e shtuara, nuk janë gjë tjetër veçse greqizmat që shtohen qëllimisht për të qenë sa më afër funksionit që synon propaganda e veprimi.

E gjithë kjo propagandë që vetëm fetare nuk është drejtohet, ka si skenarist, as/regjisor, regjisor, operator, etj, vetëm z.Anastas Janullatos, i cili qëndron në krye të KOASH-it, fillimisht si ekzark, e më pas si kryepeshkop. Z.Janulaltos ka hyrë tashmë në çerekshekullin e kohës që qëndron në krye të KOASH-it. Sot kisha në fjalë ka kuadro të shumtë shqiptarë që mund ta drejtonin fare mirë këtë kishë, por ai nuk largohet sepse qëllimi i tij është që KOASH-i të jetë degës e kishës greke.

Rasti i fundit i “reagimit”, që do pasohet sigurisht nga të tjera, sipas hierarkisë së ndiqen rregullisht në këto raste, përmblidhej në dy pika: sulmin ndaj klerikut At Nikollë Marku, si dhe mbrojtjen e greqizmës. Deklarata që iu dërgua medieve dukej si sulm ndaj At Nikollë Markut, por në fakt, përveç fyerjeve të rastit ndaj tij, ishte në fakt, një avokati ndaj çështjes greke.

KOASH-i në këtë mënyrë na u paraqit si avokat apo zyrë e propagandës panhelenike.

Deklarata në fjalë, midis të tjerash përmban edhe këto fjalë si “akuzë” ndaj At Nikollë Markut: “Për ata që i njohin çështjet fetare, deklaratat e Nikolla Markut janë fjalë boshe dhe qesharake, që përsërisin fantazi mjerane dhe dyshime të pabaza. Atë e përdorin qarqe ekstreme, që kanë akses në media, për të akuzuar vazhdimisht dhe pa ndonjë shkak Kishën Orthodhokse, si dhe për të mbajtur gjallë një propagandë të sëmurë antigreke, gjë që sigurisht nuk i shkon për shtat orientimit evropian të vendit”.

Në këtë pikë, Janullatos ka bërë një autogol të keq. Kisha nuk është institucion agjitpropi që vigjilon për ruajtjen e frymës panhelenike në Shqipëri. Puna e kishës është t’i përmbahet kushtetutës shqiptare, si dhe të ushtrojë veprimtarinë e vet fetare. Nuk ka detyrë kisha të diskutojë integritetin territorial të Shqipërisë, rendin juridik, gjuhën zyrtare, etj.

Pikësëpari, At Nikollë Marku është shqiptar, është në atdheun e tij, krejt legjitim të mbrojë atdheun e besimin së cilit i përket. Z.Janullatos është i një kombësie e shtetësie tjetër. Avokatinë ndaj vendit të tij, ai mund ta bëjë në Greqi, e jo në Shqipëri. Me këtë mënyrë kundërveprimi, KOASH, u shfaq haptazi si avokat i çështjeve greke në rajon, apo si polic i ruajtjes së rendit

Z.Janullatos në këto vite, ka treguar se nuk i vlejtur jetesa në Shqipëri. Duket qartë se i urren shqiptarët. Duket fare qartë se i konsideron shqiptarët ortodokse, të njohur si njerëz patriotë e punëtorë, si grekë. Me këtë frymë të keqe të përhapur, na shkon mendja se ai i përafërsohet modelit të ISIS-it, aq i kritikuar dhe i urryer sot nga gjithë bota.

 

1 Koment

  1. Analisti

    01/11/2015 at 20:13

    Keni shume te drejte. Nga nje analize e thjeshte teksti apo ligjerimi (diskuri) e reagimeve zyrtare te herepashereshme te KOASH-it, jo vetem vihet re qe eshte e njejta dore qe i shkruan apo i harton keto tekste, por krahasuar edhe me menyren e perkthimit fjale per fjale dhe me tekste te tjera te botuara ne shqip, mund te dalesh ne perfundimin e sakte qe autori i vetem i ketyre teksteve eshte vete Anastasios Janullatos.
    Ky, ne nje panik per dekonspirimin apo prishjen e planit qe ka ardhur per te permbushur, shperthen me mllef kunder cdo kritizeri, sigurisht duke u fshehur nen logon dhe stemen e Kishes qe ka uzurpuar. I bejme thirrje autoriteteve ligjzbatuese shqiptare qe te hetojne vetem nje gje: Cili eshte burimi i te ardhurave marramendese qe shkojne deri ne miliona euro, qe jane investuar nga Janullatosi per “ringritjen” e kishes shqiptare, per te cilen, ithtaret e tij e adhurojne? Kisha, si organizem qe funksionon ne territor shqiptar, ka detyrimin ligjor te beje transparencen e financave te saj, burimi i te cilave eshte shume i erret, duke u nisur nga fakti qe kjo kishe nuk ka aktivitet fitimprures.
    Ndiqni lekun, dhe kjo do t’ju coje ne zbulimin e komplotit me te rrezikshem antishqiptar te ketij cerek shekulli, qe drejtohet e financohet nga Janullatos dhe qarqet shoviniste greke.