Kotzias nxjerr pazarin e Ramës

Albania Greece

Demaskohen allishverishet e Edi Ramës me Greqinë. Bushatit i del emri Dhimitër pas deklaratës së ministrit të Punëve të Jashtme të Greqisë, Nikos  Kocias se Shqipëria i ka falur Greqisë 12 milje detare. Rezultati i negociatave: Shqipëria varrezë, deti i Greqisë

 

Ministri i Punëve të Jashtme të Greqisë Kotzias deklaroi i kënaqur për një televizion grek se shteti i tij ka arritur t’i rrëmbejë Shqipërisë 12 milje detare. Të njëjtën ditë, kryeministri i Shqipërisë, me një mendjelehtësi tipike të tij, të afërt me sjelljen prej karagjozi politik, duke kujtuar se bisedimet midis shteteve janë punë ahengjesh, postoi në faqen e tij në fb këtë mesazh:

“Patriotë me çizme e çamëristë të sapongjizur në kazanin politik e mediatik, pasi i lanë poturet për çerekshekulli varur në telin e fqinjit dhe harruan edhe detin në shtëpinë e tij, na janë ndezur sot flakë e zjarr për të bërë shkrumb e hi qeverinë, në turrën e akuzave për tradhëti!

Janë të mjerë që meritojnë veç mëshirë, po kujt ndër ju shqetësohet prej çizmeve të patriotizmës së tyre pa din e as iman, i them bëj durim edhe pak e prit, sa të shkruhen gjërat e zeza mbi të bardhë në dokumentet e marrëveshjes së re me fqinjin.

Dhe ndërkohë mos dysho hiçfare se ne që ditëm t’i hapim me kurajo e dinjitet, hesapet e 70 vjetëve me fqinjin, ne dimë edhe t’i mbyllim me dinjitet e mirëkuptim, në interes të Shqipërisë e të shqiptarëve pa dallim”.

Mjafton të lexohet me qetësi ky tekst, shpresojmë i shkruar në kushte normale, për të kuptuar në çfarë derexheje ka përfunduar ky shtet. U harruan mburrjet e mëdha se kishin zbuluar “tradhtinë”, etj. Diletantizmi i Ramës njihet tashmë në politikë. Kazan ka qenë gjithë jetën e kazan do jetë edhe tani. Por si është e vërteta? Republika e Shqipërisë dhe Republika e Greqisë, nëpërmjet ministrave përkatës të punëve të jashtme, më datë 27.4.2009, kanë nënshkruar marrëveshjen “Për delimitimin e zonave të tyre përkatëse, të shelfit kontinental dhe zonave të tjera detare që u përkasin në bazë të së drejtës ndërkombëtare”.

Kjo marrëveshje u ankimua nga disa subjekte politike si: Partia Socialiste e Shqipërisë, Partia Socialdemokrate, Partia Demokracia Sociale, Partia Demokristiane, Partia “Ligj dhe Drejtësi” dhe Partia G 99, me objekt: “Shqyrtimi si i papajtueshëm me Kushtetutën e Shqipërisë i marrëveshjes së nënshkruar ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Greqisë “Për delimitimin e zonave të tyre përkatëse të shelfit kontinental dhe zonave të tjera detare që u përkasin në bazë të së drejtës ndërkombëtare”. Në përfundim, u pranua vetëm padia e subjektit Partia Socialiste dhe gjykata me vendimin nr.15, datë 15.4.2010 e rrëzoi atë. Në padinë e PS-së kërkoheshin 10 pika, ky subjekt vinte në dukje ndër të tjera se nuk duhej të kishim fare vendim midis dy shteteve. Argumentet kryesore të Partisë Socialiste ishin:

-Mospërfshirja e presidentit të republikës në këtë proces.

-Moscilësimi i një ishulli si i tillë

-Kotësia e marrëveshjes. Konkretisht për këtë pikë thuhej:

“Nuk ishte i nevojshëm përcaktimi i kufirit të hapësirave detare midis Shqipërisë dhe Greqisë, pasi ky kufi ka qenë i përcaktuar më parë. Në Protokollin e Firences 1913 është pranuar se kufiri midis Shqipërisë dhe Greqisë në zonën e kanalit të Korfuzit kalon përmes ngushticës, gjë e cila nuk është kontestuar asnjëherë nga palët. Gjithashtu, me ligjet e miratuara nga parlamenti shqiptar (ligji nr.8771, dt.19.04.2001 “Për kufirin shtetëror të RSH”, i shfuqizuar me ligjin nr.9861, dt.24.01.2008) janë parashikuar si pjesë të territorit shqiptar si ujrat territoriale ashtu dhe ujërat e brendshme”.

Kësisoj Partia Socialiste, ka shkelur atë që i ka kërkuar Gjykatës Kushtetuese, pra tanimë del se paska qenë e nevojshme të hartohet një protokoll midis shteteve për ndarjen e detit.

 

 

Lini një përgjigje

Adresa juaj e emailit nuk do të bëhet publike. Fushat e detyrueshme janë shënjuar me *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>