Kronika-Përmbytjet në Shkodër, 1400 ha akoma nën ujë, rrezik epidemish

Një sipërfaqe prej 1395 ha vazhdon të jetë nën ujë në bashkinë e Shkodrës, ndërkohë që reshjet e shiut vazhdojnë në të gjithë territorin. Në Obot kalimi bëhet i mundur vetëm me makina të larta

 

Një sipërfaqe prej 1395 ha vazhdon të jetë nën ujë në bashkinë e Shkodrës, ndërkohë që reshjet e shiut vazhdojnë në të gjithë territorin. Në Obot kalimi bëhet i mundur vetëm me makina të larta.

E ndarë sipas njësive situata paraqitet mjaft e vështirë. Mbi 325 ha tokë e përmbytur në Njësinë Administrative të Dajçit.  Kërkohet të ndërhyhet për lartësimin e argjinaturës së Pentarit afërsisht në 300 m gjatësi. Në Obot kalimi bëhet i mundur me makina të larta. Mbi 1000 ha tokë janë të përmbytura: Fshati Muriqan 400 ha, fshati Oblikë 400 ha, fshati Obot 200 ha. Ujësjellësi Oblika1 si pasojë e përmbytjeve është jashtë funksionit. Gjithashtu në njësinë administrative Gur i Zi  konstatohet fenomeni i erozionit në tokat bujqësore. Vazhdon gërryerja e tokës në fshatin Juban, në afërsi të Malit të Vukatanës. Në njësinë administrative Rrethina , në fshatin  Zues janë të përmbytura 70 Ha tokë nga të cilat 10 Ha ndodhen  poshtë fshatit Zues dhe 60 Ha tokë e këtij fshati në fushën e Oblikës.

Reagimi i Bashkisë: Po merren masa për furnizim me klor për dizefektim/ Bashkia thotë se duhet të merren masa për furnizim me klor për dizefektim për zonat e përmbytura pas tërheqjes së ujit. “Bashkia Shkodër ka bërë një shkresë publike drejtuar Ministrisë së Mbrojtjes ku ka kërkuar shpalljen e gjendjes së jashtëzakonshme në këto njësi pasi  rrezikohet rëndë shëndeti dhe jeta e popullatës, gjësë së gjallë, pasurisë e mjedisit. Situata e krijuar është rezultat i shkarkimeve të pakontrolluara dhe të mëdha në sasi dhe për një kohë të gjatë, si dhe nga keqmenaxhim i kaskadës së lumit Drin. ” thuhet në njoftimin e baskisë.

IGJEUM paralajmëron rrezik të ri përmbytjesh në qarkun e Shkodrës/ Nga llogaritjet hidrologjike të Institutit të Gjeoshkencave, rezulton se lumenjtë Drin, Buna dhe Liqeni i Shkodrës do të kenë prurje dhe nivele të larta. Nesër, e martë, 13 mars, në basenin Drin-Buna dhe Liqenin e Shkodrës do të rriten prurjet në pjesët e larta malore duke përfshirë edhe kaskadën e hidrocentraleve mbi lumin Drin.Sipas raportit të IGJEUM, në pjesën fushore të basenit që i përket lumenjve Drin-Buna dhe Liqenit të Shkodrës do të vazhdojë të ketë nivele të larta të ujit dhe me tendencë për rritje të niveleve dhe rrezikut ditën e mërkurë, datë 14 mars.Nivelet në pjesën e Ultësirës së Nën Shkodrës do të ngelen të larta për shkak të rritjes së shkarkimit të prurjeve nga Liqeni i Shkodrës në Lumin Buna por do të varen edhe nga shkarkimet e hidrocentraleve mbi lumin Drin. Për arsye të vazhdimit të rrezikut nga përmbytja është vendosur të mbahet shenja e paralajmërimit nga përmbytja për qarkun e Shkodrës. Ngjyra e kuqe e qarkut është vendosur për shkak të rrezikut nga përmbytjet. Në pjesën tjetër të territorit do të ketë shtim të prurjeve kryesisht në pjesën qendrore dhe veriore të territorit . Ky informacion do të përditësohet nga IGJEUM sipas llogaritjeve të ardhshme dhe do të njoftoheni për çdo ndryshim në parashikimin e përmbytjeve. Sot pasdite (e hënë, dt.12) dhe nesër (e martë, dt.13) priten reshje në të gjithë territorin. Në qarkun Shkodër, Kukës, Lezhë, Tiranë dhe Elbasan reshjet priten të jenë intensive dhe lokalisht shumë intensive, ndërsa në qarqet Dibër, Durrës dhe Korçë mesatare deri lokalisht intensive, të shoqëruara edhe me shtrëngata (siç tregohet në tabelë, respektivisht për secilin qark). Shumica e reshjeve priten sot pasdite.

Rrëshqitje dherash në Pukë, rrezikohen banesat/ Plot 12 banesa rrezikohen në fshatin Dardhë të Bashkisë së Fushë Arrëzit si pasojë e një rrëshqitjeje masive dherash.  Rrëshqitja ka nisur pas reshjeve të dendura të shiut dhe shkrirjes së dëborës, ka përfshirë një sipërfaqe të konsiderueshme, ndërsa favorizohet edhe nga pjerrësia e terrenit dhe erozioni.  Situata në zonë po monitorohet nga tre zgjedhurit vendorë dhe ekspertë të cilët pritet të vendosin për hapat që do të merren në vijim. Raportimet, thonë se banorët e të paktën 5 banesave duhet të evakuohen për shkak të rrezikut.  Banorët që do të lënë shtëpitë, parashikohet që të pajisjen me çadra, ndërsa do tu vihet në ndihmë edhe me materiale të tjera.

 

 

Lini një përgjigje

Adresa juaj e emailit nuk do të bëhet publike. Fushat e detyrueshme janë shënjuar me *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>