Letra e 3 vëllezërve nga Përmeti/Si na e morën shtëpinë padrejtësisht

Problematika e pronave pas ardhjes së demokracisë kanë qenë të shumta dhe sidomos kur çështja nuk ka pasur mbështetjen e institucioneve të shtetit. Përpos kësaj qytetarët janë detyruar të shkojnë në gjyqe për të fituar të drejtën por jo secili ka mundur ta marrë atë, kur ka pasur raste që iu është mohuar kjo e drejtë.

Njëri prej rasteve është denoncimi i bërë nga tre vëllezër nga Përmeti ku Gjykata ju ka mohuar të drejtën mbi pronën për shtëpinë e tyre të cilën ia kishin lënë në mirëbesim një tregtari të njohurit të babait të tyre gjatë kohës që ishin në internim por kur u kthyen në Demokraci në vendlindje dhe kërkuan ta marrin edhe pse me babain gjallë, gjykata vitin e kaluar ka vendosur kundër tyre çuditërisht edhe pse vëllezërit Guda pohojnë se kanë të gjithë dokumentacionin që vërtetojnë pronësinë e banesës. Sipas tyre palës që ju tha në gjyq shtëpia e tyre nuk disponon asnjë lloj dokumenti apo firmë. Vëllezërit Guda pohojnë se veç dokumenteve të nevojshme kanë dhe dëshmitë e thuajse të gjithë banorëve për banesën. Ndaj të gjendur sipas tyre përballë një vendimi të padrejtë, kanë vendosur që të dërgojnë një letër në redaksinë e Gazetës “55” duke e denoncuar rastin. Ja çfarë shkruajnë Josif, Theofan dhe Apostol  Guda.

Letra nga Përmeti/

Shtëpia është ndërtuar në vitin 1946, me kredi nga shteti, shtëpia  është dykatëshe dhe materiale me gurë e me ba1të. Pasqyrohet në librin e pronësisë të vitit 1947-1/8/1947. Në vitin 1960 për motive politike na pushkatuan gjyshin, I1ia Guda. Në vitin 1976 sistemi i atëhershëm na internoi fami1jarisht në fshatin Odriçan dhe Kosovë të Përmetit.  Në vitin 1982, na erdhi në shtëpinë në Odrican z.Mihallaq Naçi, nga  fshati Biovizhdei ci1i punonte shitës në Vllahopsillotere, ku në shtëpi gjeti prindërit tanë dhe u kërkoi çe1ësat e shtëpisë për të qëndruar ai dhe për ta mirëmbajtur shtëpinë, se ai ishte shitës tregtie dhe prindërit  tanë ranë dakord.

Ne vitin 1990 pas 1ëvizjeve demokratike, qeveria nxori vendimet e saja  për ndarjen e tokës dhe në të njëjtën kohë nxori edhe vendimin që ne  që ishim të internuar të transferohej gjendja civile të vendi ynë i origjinës, për të përfituar tokë. Dhe neve të gjithë përfituam tokë në pronësi në të ci1ën në tapi u vu dhe sipërfaqja e trual1it e shtëpisë tonë me metra të sakta. Në kohën që toka u nda në fshatin tonë ne të tre vë1lezërit ishim emigrantë dhe me t’u kthyer u interesuam, morëm dokumentet përkatëse, gjithashtu kërkuam 1irimin e shtëpisë, sepse ne kujtuam se z.Mihallaq do të na  i jepte ce1sat siç i kishte marrë nga prindërit, por ai iku ne Qipro dhe ndërtesa qendrore që ishte dykatëshe u dëmtua nga koha, ra përdhe, vetëm qëndroi guzhina që  ishte e mbu1uar me llamarinë.

Ka1varet e gjyqeve.

Gjyqi i parë u zhvi11ua me datë 21.11.2011,me gjyqtare zj.Rezarta Paja dhe avokat z.Viron Bidika, ku u vendos rrëzimin e padisë nga z.Mihal1aq Naçi, ku kish hedhur në gjyq komshinjtë pa u njoftuar kurrë neve, të zotët e shtëpisë për të njohur shtëpinë, për ta ka1uar në emrin e vet, ndërkohë që ne atëherë i kishim të dy prindërit të gjal1ë.

Me datën 20.11.2012, u zhvi11ua gjyqi tjetër ku objekti ishte para- shkrim fitues (njohje pronësie), për truallin prej 330 m2 nga kjo banesë 92 m2 në fshatin Vllahopsillotere.  Gjykata mbasi hetoi për shkakun e mosparaqitjes së kërkueses, konstatoi se paditësi në sekretarinë e Gjykatës kishte paraqitur kërkesë për  heqje dore nga gjykimi i çështjes. Gjykatës ka qene z.Ramiz Lala dhe avokat z.Viron Bidika.  Me datën 30.01.2017 kunati i z. Miha11aq Naçi, z.Nikollaq Nini na bëri  padi pena1e në Prokurorinë e Rrethit Gjyqësor Përmet dhe Prokuroria pas e shqyrtoi çështjen, vendosi mosfillimin e procedimit penal  lidhur me kallëzimin në fjalë. Prokurore ishte zj. Silvana Pani. Pasi prokuroria e mbylli çështjen, avokatja Minushe Gobo,  sajojnë kërkesën dhe me hapin gjyq përsëri për të më marrë shtëpinë dhe behet gjyqi përfundimtar me datën 09.02.2017 ku ne humbasim gjyqin dhe ne detyrohemi të njohim paditësin Mihallaq Naci, si pronar të banesës si dhe të truallit. Trupi gjykues kryesohej nga Gjyqtar z.Pashk Gjaçi, sekretare gjyqësore: Kristina Gace dhe avokate ishte, zj. Minushe Cobo. Këto janë me pak fjalë peripecitë dhe vuajtje e familjes tonë.

 

Lini një përgjigje

Adresa juaj e emailit nuk do të bëhet publike. Fushat e detyrueshme janë shënjuar me *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>