PD: Votimi antikushtetues për KLGJ/KLP varrosi përfundimisht Reformën në Drejtësi

Partia Demokratike e cilëson nul, procesin e votimit në Parlament të listës me anëtarë për këshillin e lartë gjyqësorë dhe atë të prokurorisë. Në një bashkëbisedim me gazetarët, Bylykbashi deklaroi se procesi dhe votimi antikushtetues për KLGJ/KLP varrosi përfundimisht Reformën në Drejtësi, duke çuar përpara skemën e Ramës për kapjen e sistemit. Deputeti demokrat tha gjithashtu se në sallë nuk kishte kuorum që lista të hidhej në votim ndaj faza e tretë kur ajo miratohet pavarësisht votave nuk quhet e ezauruar. Bylykbashi, la të kuptohet se procesi nuk do të ankimohet në gjykatë kushtetuese, pasi  akuzoi partinë socialiste se e ka bllokuar qëllimisht këtë institucion

Bylykbashi: Të 10 anëtarët e listës për KLGJ/KLP të paligjshëm; të s’ kualifikuar nga ONM, të përfshirë në dënime politike, me pasuri të pajustifikuar

 

Partia Demokratike e cilëson nul, procesin e votimit në Parlament të listës me anëtarë për këshillin e lartë gjyqësorë dhe atë të prokurorisë. Në një bashkëbisedim me gazetarët, Bylykbashi deklaroi se procesi dhe votimi antikushtetues për KLGJ/KLP varrosi përfundimisht Reformën në Drejtësi, duke çuar përpara skemën e Ramës për kapjen e sistemit. Deputeti demokrat tha gjithashtu se në sallë nuk kishte kuorum që lista të hidhej në votim ndaj  faza e tretë kur ajo miratohet pavarësisht votave nuk quhet e ezauruar. Bylykbashi, la të kuptohet se procesi nuk do të ankimohet në gjykatë kushtetuese, pasi  akuzoi partinë socialiste  se e ka bllokuar qëllimisht këtë institucion. Deputeti demokrat iu përgjigj kështu deklaratës së ambasadorit Lu, i cili theksoi se të majtë dhe të djathtë kanë frikë nga reforma në Drejtësi: ‘Ora ime është më e lirë sesa makina e kryeministrit. Si unë, edhe koleget e mi në PD nuk kanë frikë nga reforma në drejtësi. Ata që duhet të kenë frikë janë Edi Rama dhe ministrat e tij’. “Seanca e djeshme ishte seanca ku u varros përfundimisht konsensusi kushtetues dhe dispozitat kushtetuese të marrëveshjes së 21 dhe 22 korrikut 2016. Ai konsensus i arritur me aq vështirësi me contribution e drejtpërdrejtë të zonjës nuland dhe të komisionerit Han me një rol të jashtëzakonshëm të Komisionit të Venecias i cili jo vetëm rrëzoi propozimet e vazhdueshme të partisë socialiste që synonin kapjen e sistemit të të drejtësisë por dha edhe guidat e padiskutueshme se si duhet të ishte reforma në drejtësi. Të gjitha këto u hodhën në kosh në seancën e mbrëmshme.  Sigurisht në një proces i cili ishte korruptuar që kur ligji u ndryshua në mënyrë antikueshtetuese dhe u vendosën filtra që KLP dhe KLGJ janë jashtë parlamentit në thyerje të marrëveshjes politike dhe të Kushtetutës, të gërmës se Kushtetutës jo vetëm të frymës, nuk kishte sit ë ndodhte ndryshe që kandidatët që do të dilnin nga ai proces do të ishin të gjithë të kontrolluar nga kryeministri Edi Rama dhe për rrjedhojë objektivi i Edi Ramës ishte që në çdo rast shorti do të prodhonte rezultatin që ai dëshironte. Pra sa herë do të futesh dorë për të kapur një kandidat, po aq herë do të kapej Edi Rama. Nuk mundet që qëllimi i kapjes politike të sistemit të drejtësisë prishte procesin kushtues dhe rolin kushtetues të parlamentit dhe është pikërisht ajo që ka ndodhur në këtë proces që u përmbyll dje. Kandidatët që dolën nga ajo listë, mund të bëj një përmbledhje të shkurtër, kemi dy kandidatë të s’ kualifikuar qartazi pa asnjë ekuivok nga ONM-ja. Kemi dy kandidat të cilët kanë qenë persona të përfshirë drejtpërdrejt në dënimin e qytetarëve shqiptarë për politikë në periudhën e komunizmit në rolin e gjyqtarit apo të prokurorit. Kemi një kandidat i cili është përfshirë në 10 vitet e fundit në politikë, në strukturat drejtuese të partive politike, kriter ndalues. Kemi katër kandidatë që nuk plotësojnë kriteret ligjore, rastet janë akumulative pasi kandidat kanë më shumë se një kriter ndalues, nuk plotësojnë kriteret ligjore. Kemi kandidatë të cilët nuk kanë paguar rregullisht detyrimet tatimore ndaj shteti. Dhe shtatë prej dhjetë kandidatëve të përzgjedhur me këtë short nuk janë të certifikuar për sa i përket pasurisë, pra nuk iu është bërë VETTING-u”, tha Bylykbashi.

Do ta vejë Partia Demokratike në lëvizje Gjykatën Kushtetuese për votimin që ndodhi mbrëmë në Parlament?

Unë ekspozova antikushtetuetshmërinë e procesit, nulitetin e procesit përballë Kushtetutës dhe sigurisht që kjo sjell dy pasoja. Goditshmërinë përpara Gjykatës Kushtetuese dhe nga ana tjetër paligjshmërinë dhe antikushtetuetshmërinë e këtyre funksionarëve që i bën ata vulnerabël nesër përballë procedurave për shkarkim. Këto nuk i duhen drejtësisë shqiptare. Asaj i duhet soliditet. Ankimi në Gjykatën Kushtetuese ju besoj duhet ta keni parasysh që ajo ka pesë anëtarë nga nëntë që ka në numrin e përgjithshëm. Vetëm pesë anëtarë kanë mandat të plotë. Një anëtar ka mandat të mbaruar por që vazhdon të qëndrojë në detyrë. Ju e dini se Gjykata Kushtetuese është bllokuar qëllimisht përgjatë dy viteve të fundit nga mazhoranca, vetëm e vetëm që të mos merrej vendim me pesë vota. Dhe rekordi i vendimeve me katër me tre por mungesa e votës së pestë e ka rrëzuar është 15 ose 20 vendime të Gjykatës Kushtetuese, përfshirë disa për Reformën në Drejtësi. Partia Socialiste ka bllokuar të gjitha emërimet në drejtësi, gjatë vitit 2017, vazhdon ta bllokojë gjatë vitit 2018, me justifikimin e vettingut vetëm e vetëm për të bllokuar emërimet në Gjykatën Kushtetuese

Në cilin vendim i referohet kuorumit Gjykata Kushtetuese konkretisht për rastin e votimeve me shumicë të cilësuar. Ju përmendët 29/2009 por cili është konkretisht interpretimi

Është një vendim për deputetin Ilir Beqja në vitin 2011, në mënyrë specifike, ata interpretojnë që minimumi i kuorumit është 71 për seancat normale, me përjashtim kur kërkohet shumicë e posatshme. Këtë shpreh Gjykata Kushtetuese në këtë vendimmarrje të saj. Ju përmenda edhe rastin e Kolegjit Zgjedhor por ju kujtoj faktin që Gjykata e Kosovës anuloi zgjedhjen e Presidentit të Kosovës, pikërisht për këtë arsye sepse në seancën e zgjedhjes Presidenti i Kosovës i asaj kohe u zgjodh pa kuorumin e kërkuar nga Kushtetuta që duhej të ishte në përputhje me shumicën e cilësuar, pra jo vetëm jurisprudenca shqiptare por edhe jurisprudenca kushtetuese e krahasuar çon në këtë konkluzion. Çdo ngatërresë me rastin e Presidentit është e pabazë dhe e pa vend për një arsye shumë të thjeshtë. Presidenti ka rregullim specifik, që përjashton bllokimin.

A jeni për plotësimin e vendeve vakante në Gjykatën Kushtetuese pasi Presidenti shpalli vakancat. Kemi KLD pa veting dhe a mund t’i zgjedhim dhe gjyqtarët kushtetues pa vetting?

Reforma në Drejtësi nuk mund të ngatërrojë këmbët e veta. Nuk mundet që institucionet e përcaktuara të drejtësisë të pengojnë njëra-tjetrën. Nëse tani kemi një sistem të shpërbërë të drejtësisë, sistemin e vjetër, boshllëku nuk mund të qëndrojë pa fund. Cenohen të drejtat e shqiptarëve, të pronësisë e të tjera shumë të rëndësishme për ta, cenohen të drejta të personave të cilët mund të jenë të dënuar në mënyrë të padrejtë, pra jo vetëm interesa të partive politike. Gjykata Kushtetuese sot është në kolaps. Mjafton vetëm kjo që po ndodh, e vënë në dukje edhe nga Gjykata Kushtetuese që shqiptarët të mos merren më me drejtësinë shqiptare dhe t’i drejtohen drejtpërdrejtë Gjykatës Europiane të të Drejtave të Njeriut në Strasburg. Dhe kjo është e rëndë që Shqipëria të marrë një tjetër dënim nga Strasburgu për mosmbrojtje të të drejtave të qytetarëve të saj. Presidenti i Republikës ka bërë lëvizjen më të fundit në kompetencë të tij. Sigurisht që maxhoranca do të përpiqet të pengojë në plotësimin e vendeve bosh në Gjykatë Kushtetues, do të përpiqet që të pengojë edhe Gjykatën e Lartë të plotësohet. Z.Bylykbashi ju flisni për një proces antikushtetues dhe antiligjor për përzgjedhjen e anëtarëve të KLGJ-së dhe KLP-së, por mbrëmë pati një reagim nga ambasadori amerikan ku në një farë mënyre bekoi këtë proces duke thënë se politikanët nga të dyja palët kanë frikë nga reforma në drejtësi dhe ai është më i prirur për të besuar një përzgjedhje rastësore sesa një përzgjedhje nga politikanët shqiptarë. A është Partia Demokratike ajo që ka frikë nga reforma në drejtësi?

Ajo që duhet të bëjë unë dhe kushdo tjetër, profesionistë, politikanë apo kushdo është të lexojë të zezë mbi të bardhë, Kushtetutën e Republikës së Shqipërisë dhe asgjë tjetër. Asgjë tjetër nuk ka ndikim mbi vendimmarrjen e organeve kushtetuese shqiptare. Unë e kam orën më të lirë sesa makina e kryeministrit dhe për rrjedhojë si unë shumica e kolegëve të mi në Partinë Demokratike nuk kemi frikë nga reforma në drejtësi. këtu jemi, reforma në drejtësi të bëjë punën e saj. Ata që duhet të kenë frikë janë ministrat si Saimir Tahiri, ministra të tjerë të korruptuar, kryetarë bashkish dhe Edi Rama që i mban ata.

Ju thatë që një nga kandidatët ka lidhje familjare me kryebashkiakun e Tiranës. Mund të na flisni më shumë për këtë lidhje?

Më tepër se kaq nuk mund të vë në dispozicion. Këto janë informacione të sjella pranë Partisë Demokratike. Mbetet për t’u investiguar.

Ju theksuat se lista e miratuar dje është nul, ndërkohë që PD ka një vendim për ta rinisur edhe një herë procesin, në qoftë se po nga cila pikë?

Partia Demokratike ka bërë veprimet themelore në procesin e reformës në drejtësi, ka dhënë konsensusin për Kushtetutën me datë 22 korrik. Që do të thotë, parashikoi një proces i cili do të ishte i pastër dhe në përputhje me Komisionin e Venecias, ku kandidatë të ligjshëm do të kishin mundësinë të përzgjidheshin nga një trupë parlamentare. Dhe nëse kandidatët e ligjshëm nuk do të përzgjidheshin me një konsensus politik, këta kandidatë të ligjshëm do të përzgjidheshin shumë mirë edhe me short. Por ne kemi një proces antikushtetues, kemi kandidatë të paligjshëm e për rrjedhojë shorti nuk mund të përzgjedhë asgjë tjetër përveç paligjshmërisë.

Lini një përgjigje

Adresa juaj e emailit nuk do të bëhet publike. Fushat e detyrueshme janë shënjuar me *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>