Pse ne Dibër është festuar prej kohësh festa e lindjes së Heroit Kombëtar Gjergj Kastriotit?

foto-halili

Shën Gjergji dhe Gjergj Kastrioti Skënderbeu kanë të veçantat e tyre dhe të përbashkëtat. Ata janë emra që kanë zënë vend në kujtesën e brezave. Me ta lidhen vepra që i shenjtëroi koha. Mishërimi i legjendave dhe të vërtetave i përbashkon këto emra në misionin e tyre. Është kjo vepër që ka shenjtëruar ata, ajo e cila është shndërruar në traditë, në një vlerë e ndërthurur me historinë.

Bazuar në kalendarët kanonike ortodokse, dita e Shën Gjergjit është 23 prilli. Meqë ka lindur brenda kësaj periudhe, emri Gjergj ju vendos Heroit Tonë Kombëtar. Gjergj Kastrioti Skënderbeu lindi me 6 maj 1405, për këtë arsye dita e Shën Gjergjit nga popullata, myslimane madje edhe ajo e krishtere, kremtohet me 5 maj, ndryshe nga kalendari zyrtar ortodoks. Kjo feste duket se ka me shume karakter kombëtar dhe kulturor, me shume sesa fetar, pasi populli shqiptar e lidh këtë dite me Gjergjin e Madh te Kastrioteve, “mbretin e madh”.

Emri i Shën Gjergjit është i lidhur ngushtë me eliminimin e dragoit. Për këtë dragua thuhen shumë gjera. Disa thonë se ishte një bishë nga anët e Lindjes dhe kishte shpellën afër burimit të vetëm të një qyteti të madh dhe pengonte njerëzit të merrnin ujë. Thuhet se dragoi ndodhej në krahinën e Atalisë në qytetin e Allajas. Mbret aty ishte Selviou, një kundërshtar i të krishterëve. Dragoi për shumë vite me radhë tmerronte qytetin, duke e detyruar ti jipnin ushqime por edhe njerëz, fëmijë, dhe vajza të reja. Shumë burra të qytetit u munduan ta vrisnin por asnjëri nga ata nuk ia arriti. Shpella e tij ndodhej përtej një liqeni, dhe dragoi jetonte brenda një vendi që ngjante kënetë. Erë e keqe përhapej në të gjithë vendin përreth. Ndërsa fryma e tij, e nxehtë dhe e pisët helmonte çdonjëri që ju afronte. Zgjidhja që kishte propozuar mbreti i zonës, kur banorët u drejtuan tek ai, ishte se çdo familje duhet të jepte një fëmijë për dragoin, në mënyrë që të ishte vazhdimisht i ngopur dhe në këtë mënyrë qyteti nuk do të ishte në rrezik nga sulmet e papritura të dragoit.

Kështu filluan çdo ditë një familje sakrifikonte një fëmi për dragoin, me zemër të rëndë, pasi të gjitha përpjekjet e tjera kishin dështuar. Një dite erdhi dhe radha e bijës së mbretit për të vajtur për tu sakrifikuar. E zbukuruar ashtu siç i kishte hije një princeshe, u nis për të takuar vdekjen, ndërsa i ati po përgatiste anijen mbretërore që do të përshkonte liqenin që ndante qytetin nga shpella e dragoit, dhe një turmë e madhe njerëzish e ndiqnin nga pas, duke e shoqëruar në udhëtimin e tij të fundit. E vetme do të shkonte të takonte dragoin, dhe kur arriti jashtë shpellës së tij, shikoi një oficer të ri duke ardhur drejt saj mbi kalë. E pyeti se çfarë bënte atje e vetme?. Princesha ju përgjigj se po priste dragoin që ta gëlltiste në këmbim me qetësinë e qytetarëve të tjerë. Shën Gjergji atëherë, pasi kërkoi ndihmën e Zotit u hodh në luftë kundër dragoit dhe arriti ta mundte atë. E nxori jashtë shpellës së tij dhe e tërhoqi zvarrë deri në sheshin e qytetit. Aty pasi deklaroi se arriti të burgoste dragoin me ndihmën e Zotit, dhe kërkoi nga të gjithë të pranishmit të ndiqnin besimin e tij, vret dragoin dhe shpëton banorët nga rreziku i zhdukjes. Në këmbim për këtë të mirë që bëri, mbreti i dha vajzën e tij për grua. Miti i Shën Gjergjit është një mit mijëravjeçar që ekziston në shumë mitologji dhe shumë fe në të gjithë botën. Kështu ekziston miti i lashtë grek për çlirimin e Andromedës nga Perseu, Apoloni që vret gjarprin, miti i Zigfridit në mitologjinë gjermane, Uicilopocli tek Azteket që vret gjarprin që nxjerr flakë nga goja, etj.

“Ajo që unë e mora si një shfaqje mrekullie dhe që u profetizua prej shumë vetave për lavdinë e këtij njeriu”, ishte lajmi i lindjes së Gjergj Kastrioti-Skënderbeu. Thonë se kur e ëma, Vojsava, mbeti shtatzënë me të, pa në ëndërr se lindi një dragua aq i madh, saqë mbulonte gati gjithë Epirin, kokën e shtrinte ndërmjet kufijve të Turqisë, të cilët i përpinte me gurmazin e vet të gjakosur, ndërsa bishtin e mbante në det, ndërmjet kufijve të krishterë dhe sidomos të shtetit venedikas. Gjon Kastrioti, me t’iu rrëfyer ëndrra, e qetësoi me gëzim të madh të shoqen, dhe e profetizoi se prej saj do të lindte një burrë i përmendur në luftë e në vepra, i cili do të ishte armiku më i rreptë i turqve dhe kapedani i tyre më fatbardhë, mbrojtës i fesë së krishterimit dhe nderues i përhershëm i pushtetit venedikas. shkruan Marin Barletti “Historia e Skënderbeut”.

Gjergj Kastrioti arriti të mundte bishën e Bosforit, një nga superfuqitë e kohës, tmerrin mbi tokë. Otomanët në atë kohë ishin një ushtri e pathyeshme dhe për interes te sulltanit vriste dhunonte dhe plaçkiste vendin tonë. Skënderbeu u bë, simbol i diturisë brendësore dhe i pavdekshmërisë, burimi i jetës.

Beteja me një ushtri të madhe në numër, armatime e tjera, simbolizojnë vështirësitë që ekzistojnë për të arritur dikush të fitojë.  Betejat dhe përplasjet brendësore midis dritës dhe errësirës. është  Skënderbeu  që lufton për të mundur një ushtri më natyrë shkatërruese, të erret dhe arrin bashkimin e vendit.

Heroi, Shën Gjergji, simbolizon botën shpirtërore, të mirën, forcën pozitive, që simbolizon diellin, botën e vërtetë të dritës që na thotë Platoni.

I tillë ishte dhe Skënderbeu dhe për këtë dibranët e futën në legjendë ditën e lindjes së tij si dita e Shën Gjergjit. Nuk është rastësishme që personazhi i Gjergj Kastriotit është kaq i dashur dhe i famshëm nga njerëzit, pasi çdonjëri e di se e mira dhe e keqja, drita dhe errësira, nuk ekziston vetëm në botën e jashtme por edhe brenda çdonjërit nga ne.

Shën Gjergji dhe Gjergj Kastrioti kanë lidhur veprën e tyre të pashembullt me kujtesën, kanë vendosur në themelet e besimit dhe bindjes, aspiratave për liri dhe heroizëm. Ata janë emra dhe data, janë kremtime historike. Ishin dhe mbeten shembulli i sfidës.

Burimi i materialit: https://sq.wikipedia.org/wiki/Sh%C3%ABn_Gjergji.

 

 

Lini një përgjigje

Adresa juaj e emailit nuk do të bëhet publike. Fushat e detyrueshme janë shënjuar me *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>