Qëndrimi i deputetes së PS-së holandeze, Sharon Gesthuize

sharon gesthuizen

Holanda: “Shqipëria shkel të drejtat e njeriut, kjo situatë do ndikojë në marrëdhëniet me BE”

 

Holanda cilëson si alarmante shkeljen e të drejtave të njeriut në Shqipëri. Sharon Gesthuizen, deputete dhe Sekretare e Departamentit për çështjet ekonomike dhe juridike në Partinë Socialiste të Holandës shprehet përmes një interviste se mos respektimi i të drejtave të njeriut në Shqipëri do të pengojë avancimin e vendit drejt integrimit europian ndërsa thekson se disa raste të shkeljes së këtyre të drejtave në Shqipëri janë të rrezikshme. Ajo thekson se kjo situatë do të ndikojë në marrëdhëniet midis BE dhe Shqipërisë.

 

-Çfarë mendon Partia Socialiste në Holandë për imigrantët ilegalë nga Shqipëria?

Është shumë e trishtueshme që njerëzit janë aq të pashpreshë, që detyrohen të ndërmarrin këto “aventura” të rrezikshme. Rregullorja e Dublinit, në bazën e së cilës, një azilkërkues duhet të presë vendimin në vendin e parë ku kërkon azil, fatkeqësisht në praktikë nuk funksionon si në teori. Ka gjithmonë njerëz që tentojnë të provojnë shansin e tyre në një vend tjetër anëtar të BE-së. Meqenëse kjo me ligj është e dënuar, ata duhet të ndërrmarrin hapa të rrezikshme vetëm për të mos u zbuluar nga autoritetet.

 

-A po vihet në presion marrëdhënia midis BE-së dhe Shqipërisë me këtë zhvillim?

Ndoshta jo aq shumë për ketë arsye, por më shumë si rrjedhim i shkeljes e të drejtave të njeriut, të cilat lenë shumë për të dëshiruar. Disa grupe po diskriminohen sistematikisht në Shqipëri dhe ka raste ku janë në rrezik. Integrimi në Bashkimin Europian vështirësohet natyrisht me këtë situatë.

 

-A mendon Partia Socialiste në Holandë që shpenzimet e azilkërkuesve shqiptarë duhet të paguhen nga qeveria shqiptare?

Kjo nuk na duket diçka e mundshme. Sipas nesh, ajo që duhet të ndodhë, është që qeveria holandeze duhet të ankohet tek qeveria shqiptare për shkeljet e të drejtave themelore të njeriut. Para disa kohësh organi më i lartë këshillues i qeverise belge vendosi, që Shqipëria nuk mund të konsiderohej më si vend i sigurtë. Kjo është shumë domethënes dhe duhet të jetë një ogur i qartë për Holandën.

 

-A mendon Partia Socialiste në Holandë që ministri i Jashtëm apo i Brendshëm duhet t’i kërkojë llogari qeverisë shqiptare për rritjen e azilkërkuesve shqiptarë?

Do të ishte diçka e mirë nëse qeveria holandeze do ta shtronte këtë shqetësimin tek qeveria shqiptare. Ne do ta ndjekim çështjen në Komisionin e Sigurisë dhe Drejtesisë, si dhe në Komisionin e Punëve të Jashtme, ku merr pjesë kolegu im Harry van Bommel.

Intervistoi: Vincent Triest