Rakip Sinani, një jetë që meritoi pavdekësinë

foto-halili

Ai u bë një njeri i denjë, njeri i denjë për respekt, për kujtesë dhe për mirënjohje. Sepse është shembulli i tij, është gjithçka ai ishte dhe dha, ajo që jetësoi tek ne të gjithë, ne që jetuam me të

 

Mjafton një çast për tu bërë hero, por duhet një jetë e tërë për t’u bërë njeri i denjë, thotë një sentencë e shkrimtarit francez, Pol Brjul. Ai, erdhi për të jetuar një jetë dhe në këtë përmendore që e ngriti me më të mirën nga vetja ai u bë një njeri i denjë, njeri i denjë për respekt, për kujtesë dhe për mirënjohje. Sepse është shembulli i tij, është gjithçka ai ishte dhe dha, ajo që jetësoi tek ne të gjithë, ne që jetuam me të.

I tillë ishte Rakip Sinani, i cili u nda nga jeta më 7 Mars 2009. I tillë ishte ai, ai që iku dhe la gjithçka kishte më të shtrenjtë, për të merituar pavdekësinë. Ai, ai që diti të ishte, të bënte dhe të jepte si pakkush. Me urtësi dhe maturi, me përkushtim e vetëmohim, ai u përpoq me mish e me shpirt që të kontribuonte pa kursim dhe me vendosmëri çështjes kombëtare shqiptare. Mirënjohje për krejt çka skaliti në memuarin e gjithë shqiptarisë, jo vetëm si mësues por dhe si oficer karriere. Ai la pas shume mbresa, sepse ishte mbi të gjitha një humanist i pashembullt, një njeri i mirë.

Rakip Sinani ishte një intelektual i mirëfillte, i cili njohu me mirë se gjithkush historinë e Dibrës, veçanërisht vendlindjen e Gjergj Kastriotit (Skënderbe), duke u përshtatur me vendin ku jetoi e punoi si ushtarak.

Ishte një studiues i traditës dhe i modernes, mbasi njihte shume mirë këtë nga që kishte studiuar artin ushtarak. Unë jam krenare për Rakip Sinanin, jo vetëm se u lindem dhe u rritem që të dy në të njëjtën treve, Smollik (Zerqanit), por se ai është pjesë e asaj elite intelektuale Dibrane qe i ka dhënë historisë me punën dhe veprën e tij. Predikoi për misionin, bashkoi grigjën rreth idesë së shenjtë dhe besimit dhe tani merr udhën e përjetësisë, duke lënë pas kujtime, vetë shpirtin, frymën e misionit, që ende se ka mbaruar.

Rakip Sinanin u lind në vitin 1938, në një familje me tradita atdhetare dhe patriotike. Shkollën fillore e mbaroi në vendlindje. Ishte një nga nxënësit më të përgatitur dhe me paraqitje shembullore në mësime.

Shkollën e mesme e mbaroi në Tiranë “ N. N. Gjoka” në vitin 1955. Kur mbaroi shkollë punoi si mësues në Lejçan, Ostren i Madh, Smollik dhe Lladimeric, ku frymëzoi brezat me dëshirën për të marrë dije dhe arsim, për të besuar se gjithçka në emër të së ardhmes dhe progresit vjen nëpër të vetmen rrugë, atë të dijes.

Në vitin 1967 mbaroi shkollën e bashkuar Tiranë. Dhe punoi si oficer në repartet e ish brigadës së Peshkopisë. Nga viti 1988 deri në vitin 1992 ka kryer detyrën e shefit të personelit në degën ushtarake Dibër. Rakip Sinani ishte jo vetëm një oficer i thjeshtë por një ushtarak historian. Si ushtarak profesionist ka bërë hulumtime shkencore në fushën e historisë në këndvështrimin ushtarak.

Ai ka botuar disa libra. Më të përmendurat janë: “Betejat e Skënderbeut”, “Kujtime historike”, “Dibra dhe dibranët në faqen e historisë”, “Kështjellat në vitet 1443-1468″, “Kryengritja e armatosur e dhjetorit 1924 (Lufta në Kalanë e Dodës dhe, Peshkopi), “Lufta e Penestëve me Maqedonët 169 p.e.s, Lufta e Penestëve me romakët”, “Betejat e Skënderbeut”, “Kryengritja e Dibrës në shkurt të vitit 1714″, “Nëntë Malet e Dibrës gjatë sundimit osman”, “Një vështrim gjeografik: Treva e Dibrës, Kështjellat e Dibrës: fortifikatat mbrojtëse, “Beteja e Pollogut 22 prill 1453″, “Beteja e Ursarës në Itali”,tetor 1461, “Beteja e grykës së Radikës”, “Kryengritja e Dibrës në gjysmën e shek XVI”, “Tri betejat e Skënderbeut në Dibër”, “Ata ishin nga Dibra” etj….

Gjithashtu autori ka lënë në dorëshkrim një vepër mjaft të vyer që së shpejti do të shohë dritën e botimit, e cila titullohet “Njëzetepesë betejat e Skëndërbeut”. Një sërë dorëshkrimesh të tjera të karakterit historik, toponimet e vendit dhe shkrime të tjera. Vepra e tij dëshmon dhe vërteton katërcipërisht jo vetëm origjinën dhe përkushtimin e tij të palodhur, por dhe ballafaqon atë me të drejtën dhe detyrën e secilit nga ne për të bërë dhe për të dhënë më të mirë në emër të vlerave dhe traditës, në emër të kombit dhe flamurit, në emër të etërve dhe amanetit.  Por, pikërisht, atëherë kur ai kishte dëshire të jetonte më shumë dhe të rijetonte në gjithçka magjinë e të bukurës, krenares, të shijonte gjithë këto të mira që i solli puna e ndershme, si dhe në kulmin e punës për të shkruar historinë, Rakipi shuhet si një qiri. Ndarja e beftë nga jeta nuk na e merr të gjithin me vete harrimi, ikja, përtëritja, vazhdimësia. Na lë diçka të shenjtë te të gjithë ne. Na lë veprën, të cilën e endi me pasion e përkushtim, na lë kujtimet që i endi me më të mirën dhe më të virtytshmen e tij, na lë imazhin e një fisniku që ikën dhe rivjen për të qenë gjithnjë ai që ne kemi njohur, ai që ne kemi dëshiruar, ai që në kemi dashur dhe respektuar.  Ai iku për të mbetur gjithnjë mes më të dashurve të zemrës, ndoshta iku për të mbetur ashtu siç nuk do ta donte, por jeta kështu është, iku për të mbetur dhimbje dhe pikëllim, boshllëk dhe mungesë te fëmijët që i deshi aq shumë, nipa e mbesa, bashkëshorten e nderuar, miqtë, shokët e dashamirës të shumtë nga gjithkah ku e njohën si njeri dhe si vepër.

Vdiq me 7 Mars 2009 për të mbetur gjithnjë i gjallë në kujtesë, në vendlindjen.

***

Sapo kalon Strikçanin një fshat në lindje të Zerqanit të Dibrës, lë në anën e majtë Lubaleshin dhe rrugën automobilistike që të çon drejt e në Smollik, në vendlindjen e Rakip Sinanit. Udhëtimi për nga “Fushat e Lubaleshit”, padyshim është një kahje për ta përshkuar si në rrugëtim i përshtatshëm, por gjithashtu një mundësi për të depërtuar brenda kësaj magjie që shfaqet e bollshme dhe krahëhapur, e cila sa vjen e të përpin brenda vetes, si në një joshje dehëse.

***

Smolliku është një fshat kodrinorë ku si një prej gurëve më të çmuar të këtij xherdani mund të përmendim bukurinë e natyrës, trashëgiminë mbresëlënëse kulturore dhe përzemërsinë e njerëzve.

Kush dëshiron ta zbulojë Smollikun i duhen jo shumë ditë. Dëshirat nga mundësia i ndan vetëm një hap. Është ky hap të cilin e gjen gjithkush në dëshirimin e tij dhe vullnetin për ti dhuruar vetes një emocion dhe sentimenteve një impresion. Përgjatë rrugës së re në anë të lumit të Okshtunit nga e majta shtrihet Smolliku. Historia është e lashtë. Dëshmime të ndryshme, të vërtetuara përmes faktesh bindëse bëhet fjalë se banorët e këtushëm janë autokton. Para shekullit të XV banorët kanë qenë të gjithë të besimit Katolik dhe Ortodoks. Përballë fshatit në anën lindore të tij gjendet fshati Kojovec me një kala të lashtë, rrënojat e së cilës dëshmojnë për qëndresën që këto banorë i kanë bërë hordhive të barbarëve. Jo shumë larg prej aty, pak më shumë se 300 metra distanc shtihet lumi. Në qindvjeçarin e kaluar ka funksionuar dhe një hidrocentral i vogël që jepte dritë për një pjesë të banorëve, natyrisht familjeve të privilegjuara. Lumi gjatë dimrit është pothuajse i pakalueshëm, për shkak të reshjeve të shumta që bien dhe prurjeve që sjellin përrenjtë. Por në stinën e verës, këtu natyra dhe panorama piktoreske garantojnë mundësinë e një atraksioni vërtetë çlodhës, për banorët, të rinjtë, por edhe për ata që duan ti dhurojnë vetes një mundësi ndryshe relaksi.

***

Shtëpi dy-tre katërshe, të mbuluara me tjegull,diku diku rrasa guri, pothuajse të ndërtuar të gjitha në 100-vjeçarin e kaluar disa prej këtyre shtëpive janë rinovuar por ka dhe nga ato që kanë nisur të dëmtohen seriozisht, për shkak se banorët janë shpërngulur në Tiranë mbas viteve ’90, duke i lënë ata pa mirëmbajtje. Deri në vitin 1990 fshati ka pasur rreth 80 shtëpi. Shkolla 8-vjeçare dhe ajo e ciklit të ulët kanë funksionuar gjithë kohën në këto anë. Fshati ekonominë e saj e ka mbështetur tek resurset bujqësore dhe blegtorale. Specifika e veçantë e natyrës ka dhe dhe banorin e saj në këtë habitat që është dhija dhe delja. Fruta të shumëllojshme, si rrushi, qershia, molla, mani, dardha, pjeshka, arra, gështenja.. etj e shtojnë bujarinë e natyrës dhe duarve të palodhura të punëtorëve në këto anë. Disa kultivarë të frutikulturës për arsye të kushteve më të favorshme atmosferike piqem më shpejt se në zonat përreth, duke e bërë këtë vend të privilegjuar.

Po kështu dhe zarzavatet dalin më herët me prodhimet e tyre. Dimrave, si kudo në lartësitë e relievit malor, bora troket me putrat e saj të bardha, por zemra e ngrohtë e këtyre banorëve dhe klima e përcjellin më herët bardhësinë, për t’i lënë vendin pranverës që vjen e begatë, shumëngjyrëshe dhe prehërplotë.

Lumi është i pasur më peshk të llojit troftë, me një shije karakteristike që e bën atë shumë të veçantë dhe të preferuar. Një veçanti e Smollikut është mani i zi. Pothuajse të gjithë banorët e kanë nga një të tillë në pronën e tyre, si një relike. Ai është i Smollekut dhe i tillë mbetet për shkak se askund nuk gjendet një kultivar i tillë identik.

Kjo pasuri e natyrës është më e themeltë dhe më e plotë në të qenin thesar ngase kjo zonë, ky prehër natyre ka përkundur dhe lartësuar në kujtesën e brezave njerëz të urtë dhe punëtorë duarartë. Ndërtimet me prirje të një stili arkitekturave të vjetër muzeal janë lartësuar bashkë me vitet në këto anë. Vetë Sinanët kanë vlerat e tyre të padiskutueshme. Ata janë njohur dhe vlerësuar për punës dhe dijen. Një elitë e gjerë intelektualësh ka dalë nga fisi i tyre, për të dhënë më të mirën, më të vyerën jo vetëm në Dibër por në gjithë Shqipërinë. Nga votra e Sinanëve do të përmendja, përveç Rakip Sinanin dhe elitën tjetër të intelektuale, si Rruzhdi Sinani, Lulzim Sinani, Shpresa Sinani si dhe Sanije Sinani ka mbaruar në Stamboll dhe është diplomuar në fushën e Ekonomisë. Eneida studion në mjekësi. Pa harruar këtu dhe të devotshmin dhe të gjithë përkushtuarin që nuk kurseu asgjë në shërbim të komunitetit, Hysni Sinani.

Lini një përgjigje

Adresa juaj e emailit nuk do të bëhet publike. Fushat e detyrueshme janë shënjuar me *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>