Rama: Më la Europa, por qeverinë do e shpëtoj me mall kinez!

rama

 

 

Edvini i ka rënë nga Kina për të shitur një estradë si shpëtim të qeverisë. Në sytë e Europës, Shqipëria e qeverisë “Rama” mbetet një shtet që është kundër investitorëve “jabanxhinj”, që s’pranon sigurinë juridike dhe që indeksi i korrupsionit e ka shpallur një armike të biznesit amerikan. Me këtë notë moskaluese të rrjetit euro-atlantik të biznesit, zgjidhja e Edvinit është kthyer tek taktika komuniste e mbijetesës: “Të shkojmë deri në Kinë për të shpëtuar qeverinë”

 

Edi Rama i ka rënë nga Kina për të shpëtuar qeverinë e tij. Ai po zhvillon një vizitë tre ditore në Hong Kong ku ka folur rreth ekonomisë dhe mundësisë për të marrë investime nga Kina. Ashtu si Enver Hoxha kur pas skizmës me Bashkimin Sovjetik u hodh në krahët e Kinës, Rama i “dëbuar” nga Europa ka shkuar “refugjat” në Kinë. Në sytë e Europës, Shqipëria nën drejtimin e Edi Ramës është kundër investitorëve “jabanxhinj”, sipas leksikut të tij! Vetë kancelaria gjermane, Angela Merkel, gjatë vizitës që zhvilloi në Shqipëri theksoi se siguria juridike, besueshmëria e sistemit gjyqësor, administrata, korrupsioni dhe krimi i organizuar, ishin barrierat që mbanin larg investitorët gjermanë. Vërejtjet e saj erdhën gjatë Konferencës Ekonomike shqiptaro-gjermane. Bashkimi Europian nuk ka parë asnjë lëvizje të qeverisë në përmirësimin e kushteve për investitorët e huaj, përkundrazi ka vërejtur një vrull të madh korrupsioni dhe një kllapi qeveritare për të dëbuar edhe investitorët ekzistues. Sakaq, vetë politikat fiskale të ndjekura nga qeveria e bëjnë Shqipërinë të hidhur për kapitalin e huaj, madje më të pafavorshme në krahasim me vendet e rajonit. Përmbledhtazi, çdo reformë e qeverisë përveçse ka shkatërruar kapitalin vendas, po shkatërron edhe atë të huaj. Si dëshmi e kësaj, vijnë deklaratat e dhomës amerikane të tregtisë, e cila ka shprehur kritika të ashpra ndaj aksionit anti-informalitet të qeverisë, duke e konsideruar si një “shkop ndëshkues” për biznesin. Janë të tilla deklarata, si nga BE-ja ashtu edhe nga SHBA-ja të cilat flasin për një klimë me stuhi për investitorët e huaj në Shqipëri. Me këtë notë moskaluese në ekonomi që ka marrë nga rrjeti euro-atlantik i biznesit, zgjidhja e tij duket se është zbuluar tek taktika komuniste e mbijetesës. Kështu, i shpallur “non grata” nga Europa dhe SHBA-ja, Edi Rama po gjen ngushëllim tek kinezët. Sigurisht, investimet kineze janë mëse të mirëpritura në Shqipëri, por ato gjithmonë duhen realizuar brenda një fashe që të mos prekë orientimin euro-atlantik të Shqipërisë. Si një vend kandidat për Bashkimin Europian, Shqipëria duhet të tregojë se është një treg evropian, pra që përveçse kapitalit vendas të ketë edhe një kapital evropian dhe amerikan. Madje, forcimi i kapitalit evropian në vend i jep një shtysë të fortë integrimit evropian të Shqipërisë. Por, Rama ka shkuar në Kinë për interesat e tij politike e jo për interesat e vendit. Ai kërkon ta shpëtojë qeverinë me “mall kinez”. Ashtu si Enver Hoxha, ai shkon në Kinë për të siguruar mbijetesën e qeverisë e jo për zhvillimin ekonomik të Shqipërisë. Projektet që ka marrë me vete janë projekte për oligarkinë e jo për vendin sepse zhvillimi ekonomik i Shqipërisë gjendet tek potencialet e mëdha që ka vendi ynë dhe tek qasja evropiane që duhet të ketë Shqipëria për të përfituar nga potenciali që ofron Bashkimi Europian.

 

 

Lini një përgjigje

Adresa juaj e emailit nuk do të bëhet publike. Fushat e detyrueshme janë shënjuar me *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>