Saimir Trafiku vodhi mbrëmë debatin!

berisha-55

Te dashur miq, ministri me akuzën me te rende këto 27 vite pluralizëm, Saimir Tahiri ka qene këto muaj dhe shqiptari me i pranishëm ne lajmet e mediave, ne studiot televizive por edhe ne mediat ndërkombëtare. Kjo fushate e Saimir Trafikut pati dhe viktimat e tij, si largimin nga puna te ndonjë drejtuesi kryesor emisioni, nen pretekstin se u pagua 200 mije euro nga Saimir Trafiku për t’i bere atij tualetin televiziv.

Shkaku i kësaj mbipranie është plotësisht e kuptueshme dhe nuk kam asgjë me këtë çështje. Por mbiprania e tij mbrëmë ne “Opinion” ishte neveri, vetëm neveri. Unë po ndiqja debatin për te arrestuarit e fundit, drejtues te rrugëve te te dy qeverive. Duhet thënë qe ne fillim se skenari i debatit ishte i ekuilibruar, moderatori kishte ftuar aty, mendoj unë, siç duhet akuzën, prokurorinë, e cila kishte zgjedhur te përfaqësohej duke i dorëzuar, me urdhër te kryeprokurorit Rama, dosjen sekrete te hetimit një njeriu qe paguhet nga tre grupe kriminale, dhe si hjekes është peng i vrasjes se dëshmitarit te tij.

Sqaroj këtu se vetëm një jave pasi i mori dëshminë një te riu ai u ekzekutua, dhe ky i quajtur mender gazetar, si për te justifikuar apo bere te parëndësishme jetën e një njeriu, përdhos për se vdekuri viktimën e tij duke thënë se edhe ai i ri ishte i malavites (dmth pune e madhe se u vra). Por me këtë rast dua ti përsëris edhe njëherë sharlatanit Artan Hoxha, qe trillon se fundi se mbrohet nga CIA, se deri sa te gjeje vrasësin e te ndjerit, dëshmitarit, ai dhe vetëm ai është i dyshuari nr.1 si hjekes, vrasjes se tij.

Pavarësisht nga kjo, ky njeri del ne çdo studio televizive duke vjelle lajme te rreme për çdo gjë, dhe qe te gjitha sipas urdhrit te atyre qe e kane peng ose e paguajnë, dhe moderatorët fatkeqësisht vetëm sa nuk i thonë sharlatanit, qe ne çdo fjale nxjerr një gënjeshtër, se pa ty ne nuk bëjmë dot!

Nga ana tjetër, ne “Opinion”-in e mbrëmshëm përfaqësohej edhe mbrojtja e te arrestuarve, direkt me Neshat Fanën, avokatin e njërit prej tyre, Andi Tomës, sikundër normal, aty kishte edhe përfaqësues te qëndrimit proqeveritar por dhe te tjerë te mendimit ligjor apo te themi edhe opozitar, etj…

Mendova se qëllimi i këtij debati ishte transparenca e arrestimeve, e veprave penale te te arrestuarve. Mirëpo fatkeqësisht u gabova.

Debatuesit ishin vetëm gurë shahu në fushë, por mbreti dhe njeriu që vodhi emisionin ishte Saimir Trafiku, që nuk ndodhej fizikisht fare në studio. Misteri i emisionit!!?

Kështu, papritmas, sapo z. Artan Hoxha, njeri me sens dhe njohuri juridike te admirueshme deklaroi se Andi Toma është arrestuar ne kundërshtim me te gjitha kushtet ligjore te arrestimit, në “Opinion” ranë maskat, apo si te thuash mbiu aty Saimir Trafiku.

Menjëherë përfaqësuesi i prokurorisë u hodh e bërtiti Eureka! Ai leshoi ne studio lajmin e rreme te parafabrikuar dhe për te cilin ishte aty! “Ti përdorë dy standarde, dy standarde” -, i tha ai Artan Hoxhes, – “sepse e njëjta prokurore qe kërkoi arrestimin e Saimir Tahirit, po e njëjta prokurore e krimeve te renda ka arrestuar edhe Andi Tomën”. “Por ju atëherë ishit dakord për motive politike kurse tani po për motive politike nuk jeni” -, bërtiste ai duke prekur xhepat, duket e kishte porositur Saje te bënte atë xhest.

Ky mashtrues ordiner mashtronte qytetaret, pavarësisht se kishte ne dore dosjen qe tregonte se Andi Toma ishte arrestuar nga prokuroria e Elbasanit dhe jo prokuroria e Krimeve te Renda. Pas tij, përfaqësuesi apo papagalli i qeverise Muç Nano, i cili te paktën nuk mund te akuzohet se ka vrare dëshmitarë, u hodh menjëherë dhe ai kundër standardit te dyfishte imagjinar, te shpifur e te turpshëm te z. Hoxha. Pra me çdo kusht duhet te provonin se opozita e paska sulmuar për arsye politike Edi Ramen qe bllokon drejtësinë për Saimir Trafikun.

Por përsëri kjo nuk ishte kulmi pasi dihet se papagajtë e qeverise shkojnë aty për te thënë fluturoi fluturoi gomari.

Kulmi i këtij mashtrimi dhe manipulimi te ulet, për llogari dhe ne mbrojtje të Saje Qorrit dhe Norieges si dhe për te baltosur opozitën, arriti kur ne kroniken e përgatitur nga vet “Opinion”, ne tabele dhe me zë ishte vendosur edhe emri i Andi Tomes si njeriu i arrestuar nga Krimet e Renda, gjë qe nuk kishte ndodhur kurrë. Për hir te se vërtetës duhet thene se te gjitha mediat, përfshi këtu televizionin Klan, lajmin e arrestimeve nga prokuroria e krimeve te renda e kishin korrekt, asnjëra prej tyre nuk kishte emrin e Andi Tomes, por kronika ishte përgatitur për te nxjerre dyfytyrëshe opozitën, dhe ky ishte një operacion shume i suksesshëm i Saimir Trafikut apo sugarit, qe ka pasion paruket, brenda “Opinion”-it.

Te dashur miq, shkruajta këto radhe për një arsye dhe vetëm një arsye. Unë jam njeri qe pëlqej, vlerësoj shume dhe ndjek sa mundem debatet televizive dhe padiskutim vlerësoj moderatorët, kontributin e tyre te vërtetë. Ato për mua janë një institucion kombëtar, arene tejet e rëndësishme e pushtetit te katërt apo atij mediatik, janë një shkolle logjike, mjet i fuqishëm i komunikimit, qëmtimit te te vërtetës dhe transparencës. Pra janë te pazëvendësueshme.

Ne këtë kontekst, çdo i ftuar ne debat është një individ fort i privilegjuar sepse ai ka një mundësi te rralle, krahasuar me bashkëqytetarët e tij, qe te përdorë valën e publikut (theksoj këtu se vala është pasuri kombëtare qe jepet me qera por ajo kur nuk privatizohet) për te treguar veten, formimin, aftësitë logjike si dhe për ti transmetuar shoqërisë dijet, njohuritë, te dhënat, faktet, argumentet qe ai ka apo disponon. Por te gjitha këto natyrisht përbejnë një përgjegjësi te madhe për çdo njeri te pranishëm ne një studio debati.

Përdorimi i studiove për te manipuluar te vërtetat dhe jo zbuluar ato, për te zënë prite si primitiv dhe mbuluar krime, për mashtrime publike, për te dezinformuar qytetaret përbejnë akte te shëmtuara mediatike, te cilat mjerisht bëhen duke shfrytëzuar lirinë e fjalës por qe dëmtojnë rende shenjtërinë e saj.

Korrupsioni dhe terri shtohen me fake neës!. Unë jam plotësisht i vetëdijshëm se moderatori ne studiot televizive sado qe te përpiqet nuk mund te arrije te parandaloje keqpërdorimin e saj. Por çdo drejtues debati, qe nuk dëshiron qe studio dhe ai te shfrytëzohen nga interesa kriminale te grupeve te caktuara, përcakton standarde. Unë mendoj se çdo studio debati duhet te afishoje rubrikën dhe mundësinë e përgënjeshtrimit te lajmeve te rreme qe mund te prodhojnë tipa sharlatanë e ordinere qe shfrytëzojnë studion për te shpifur e trilluar ndaj tjerëve ne interes te bandave dhe narkoinstitucioneve qe përfaqësojnë.

Kjo është një praktike e studiove me te njohura te botes. Është ne detyrimin e drejtuesve te debateve te kërkojnë ndjese publike ndaj te gjithë atyre qe bëhen objekt i sulmeve amorale pa asnjë baze nga te ftuarit e tij. Përndryshe viktimat e këtyre franktiratoreve pa moral, ligje dhe standard, qe nuk janë te pranishme ne studio, janë njëkohësisht viktima te tyre!

Lini një përgjigje

Adresa juaj e emailit nuk do të bëhet publike. Fushat e detyrueshme janë shënjuar me *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>