Thika mbas shpine e Fatmir Xhafës për Edi dhe Olsi Ramën

Të dashur miq, më 27 shkurt, apo siç po e quajnë tani rendomë ‘ditën e drogës madhe’, përveç dështimit të policisë për të fshehur dhe grabitur ngarkesën e drogës për llogari të Edi dhe Olsi Ramës dhe zbulimit vetëm nga skaneri të sasisë më të madhe të drogës të kapur ndonjëherë në Shqipëri, ndodhi dhe diçka tjetër që nuk ka ndodhur ndonjëherë në 27 vite. Ministri i Brendshëm Fatmir Xhafa, në harkun e shkurtër kohor prej disa orësh bëri dy deklarata thellësisht të kundërta njëra me tjetrën lidhur me megaaferën e drogës në portin e Durrësit. Ndaj dhe për të kuptuar të vërtetën e zbulimit të sasisë më të madhe të kokainës në historinë e vendit, dështimin e klaneve politike për të rrëmbyer ngarkesën e drogës, të cilën e mbajtën për ketë qëllim 9 ditë në kalatën e portit, dhe prishjen e hetimeve nga policia e shtetit me urdhër të Ramës, është e domosdoshme të shtrojmë për përgjigje disa pyetje thelbësore: Pse Fatmir Xhafa deklaroi në mëngjesin e datës 27 shkurt se operacioni i kapjes së drogës në Durrës u krye me sukses nga policia e shtetit, doganat tona në bashkëpunim me partnerët ndërkombëtar? Si e detyroi Edi Rama Fatmir Xhafën të deklaroj mbasditën e datës 27 shkurt të kundërtën e asaj që kishte deklaruar po atë ditë në mëngjes për ‘Xibrakën bis’? Cili ishte zyrtari shqiptar apo i huaj që “ndërmjetësoi” me sukses dhe “bindi” Xhafën pas largimit nga kryeministria të tërhiqej nga dorëheqja dhe të shkelmonte mbi veten e tij? Për një përgjigje të këtyre pyetjeve ne duhet të ndjekim pak kronologjinë e zhvillimeve të ditës së drogës së madhe! Në mëngjesin e 27 shkurtit, pas zbulimit nga skaneri të ngarkesës së 613 kg kokainë në konteinerin me banane, gjë që shënoi dhe fundin e përpjekjeve 9 ditore për të fshehur, plaçkitur ose kaluar pa u kapur 180 milionë euro ngarkesë drogë për llogari të klanit Rama, ministri Xhafa, si burimi më i besueshëm dhe me autoritativ i fushës për vendin dhe të huajt, u deklaroi nga Durrësi shqiptarëve dhe botës se operacioni ishte frut i një bashkëpunimi të suksesshëm të policisë së shtetit, doganave me partnerët tanë ndërkombëtar. Shtoj këtu se, në Shqipëri, përsa i përket krimit dhe drogës, ministri brendshëm është zyrtari më i informuar, më kompetent dhe pakundërshtueshëm krahasuar me çdo zyrtar tjetër të vendit, përfshirë këtu dhe kryeministrinë. Kjo sepse ai është i vetmi zyrtar që me ligj disponon të gjithë informacionet e shërbimeve inteligjente të shtetit, të Ministrisë së Brendshme dhe policisë kriminale për krimin dhe trafiqet si dhe të gjitha informacionet që vendet partnere dërgojnë në Shqipëri për këto çështje. Kështu që Xhafa, me ketë deklaratë, tha vetëm të vërtetën, të cilën e konfirmuan më vone disa burime të pavarura ndërkombëtare. Por nga ana tjetër, me ketë deklaratë ai me qëllim i futi një thike pas shpine Edi dhe Olsi Rames dhe sikundër do ta shohim me poshtë ai njëkohësisht vuri ne tepsi kokën e tij si ministër. Kjo sepse me ketë deklaratë Xhafa pohoi se:

– drogën e kapëm në Durrës pasi ishim të informuar me kohë nga shërbimet partnere për ardhjen e saj, dhe se –policia shqiptare, me mënyrën si vepro, me qëllim prishi hetimin rreth klanit politik te niveleve më të larta si të ‘Xibrakës 1’, qe kishte dhënë garancitë për hyrjen dhe kalimin e ngarkesës së kokainës në Durrës pa i hyr ferra në këmbë, dhe, po njolloj si në ‘Xibrakën 1’, u njoftua dhe pritësi i drogës Cekaj që ai të largohej nga Shqipëria. Me këto nënkuptime të pamohueshme, deklarata e Xhafës ishte vërtet thikë pas shpine fatale për Edi Ramën, i cili, edhe në ketë rast, para shqiptarëve dhe botës po përsërit plotësisht ‘Xibrakën 1’! Edhe ne ketë rast Rama prishi hetimet njëlloj si në rastin e Xibrakës. Kështu, doli qartë se në Durrës u përdor skenari i ‘Xibrakës 1’, pra fshehja e klanit politik që kishte dhënë garancitë për hyrjen me sukses të drogës dhe fabrikës së saj në Xibrakë dhe, pas zbulimit të kësaj fabrike në Xibrakë, largimin e kryesorit “teknik” të rrjetit të narkotrafikut, Genti Xhixhës nga Olsi Rama jashtë vendi. Në ketë situate dramatike akuzuese për Edi Ramën kishte vetëm një rrugë; të mashtronte cilindo që mund ta besonte duke mohuar kategorikisht se kishte ardhur informacion paraprak nga partneret për ngarkesën e drogës. Kështu që vetëkuptohet se zbulimi i saj nga policia dhe doganat ishte thjeshte një aksident. Me këto mohime, dhe duke paraqitur aferën si zbulim aksidental te drogës nga policia dhe dogana shqiptare, vetëkuptohet qe dhe hetimet u prishen jo me qellim por aksidentalisht. Kjo ishte mënyra absolutisht e vetme për te maskuar sadopak prishjen e qëllimshme te hetimeve. Por pengesa me kryesore për ketë version ishte deklarata e Xhafës, në të cilën ai kishte thënë se partneret ndërkombëtar kishin informuar paraprakisht për ngarkesën e 613 kg kokaine qe ishte nisur nga Kolumbia në Durrës. Prandaj ai duhej më së pari të detyronte me çdo kusht Xhafën te mohonte, përgënjeshtronte atë që kishte thënë ne mëngjes. Por ne te vërtet, përsëri pas deklaratës së Xhafës në mëngjesin e dt 27 shkurt, kjo përpjekje ishte njëlloj si të lajë m… me sh…! Xhafa, deklaratën e mëngjesit nuk e kishte bere rastësisisht. Ai me qellim kishte thënë te vërtetën. Xhafa me këtë deklarate dëshmonte se droga u njoftua nga partneret dhe se për rrjedhoje hetimet u prishen qëllimisht. Rama, duke njohur karakterin dinak te Xhafës, u tërbua edhe me shume nga deklarata. Ai ishte i bindur se Xhafa e beri deklaratën edhe për tu treguar partnereve dhe shqiptareve se, jo vetëm u prishen hetimet por indirekt vetëkuptohet se ai dhe vëlla Agroni ishin duar jashtë, pra nuk kishin lidhje me ngarkesën e madhe te drogës dhe, vetëkuptohet qe klani garantues i 180 milion euro droge nuk mund te ishte kush tjetër përveç klanit Edi – Olsi Rama. Prandaj dhe i tërbuar Rama thërret me urgjence ne takim Xhafen ne Kryeministri dhe i kërkon atij te përgënjeshtroje menjëherë deklaratën e mëngjesit dhe te deklaroje se operacioni i zbulimit te drogës ishte vepër vetëm e policisë se shtetit dhe drejtorisë doganore pa asnjë njoftim apo bashkëpunim me partneret. Ketë kërkese ultimative te Ramës, Xhafa e refuzoi ne mënyrë kategorike dhe i kërkoi Ramës qe ai ta bënte vete po te donte një deklarate te tille. Pas debatesh tejet te ashpra dhe kërcënimesh te egra, Rama i kërkon ne mënyrë ultimative Xhafës deklaratën ose dorëheqjen. Xhafa i përgjigjet se ai do jap dorëheqjen dhe largohet menjëherë me për ne zyrën e tij për te formuluar kërkesën për dorëheqje. Menjëherë pas kësaj përplasje, Rama beri deklaratën e tij, ne te cilën konsideronte operacionin e kapjes se drogës ne Durrës si sukses ekskluziv te policisë dhe doganës shqiptare. Ndërkohe ai nisi ne ministri te brendshme tek Xhafa famozin Don Agaçio, i cili kishte qene avokat ne çështjen e trafikut te drogës te Agron Xhafes ne Itali. Don Agaçio, mik intim i familjes Xhafa, u nis me ultimatumin, sipas te cilit Xhafa kishte gjithsej 60 minuta afat për te përgënjeshtruar deklaratën e mëngjesit dhe përsëritur deklaratën e Ramës. Ne rast te kundërt Xhafa te përballej me: 1- shkarkimin e menjëhershëm nga Ministër i Brendshëm pra nuk do pranohej dorëheqja dhe 2- arrestimin dhe dërgimin me procedure te shpejtuar te vëllait Agron për te vuajtur 14 vitet e dënimit ne Itali, te dhëna nga gjykata supreme e Republikës Italiane, etj, etj…Kështu qe, jo Rama por Don Agaçio, njeriu qe dinte gjithçka për dosjen e Agron Xhafës, e “bindi” Fatziun te lëpinte atë qe kishte pështyrë ne mëngjes, te shkelmonte mbi veten e tij, por tashme jo për lëkuren e Edvinit dhe Olsit por për lëkuren Agronit dhe Fatziut duke përsëritur si skllav mjeran deklaratën mashtrim qe Rama kishte bere një ore me pare se operacioni ‘Xibraka 2’ ishte vepër ekskluzive e narkopolicisë dhe narkodoganës shqiptare!

 

Lini një përgjigje

Adresa juaj e emailit nuk do të bëhet publike. Fushat e detyrueshme janë shënjuar me *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>