Vëzhgimi/Olsi Rama, kumbar i kinezëve për tenderin e Porto-Romanos

olsi rama

 

 

Në koncesionin e 27 tetorit për dhënien e 500 hektarëve në zonën industriale të Porto-Romanos pritet që fitues të shpallet një firmë kineze, pasi në fazën paraprake janë përjashtuar të gjithë konkurrentët perëndimorë, ku spikaste një firmë e mirënjohur italiane. Mjediset e biznesit flasin se kumbar i koncesionit është vëllai i kryeministrit, ndërkohë që opinioni publik po teston rezistencën e strukturave shtetërore ndaj presionit të oligarkisë

Raporti konfidencial i OSBE-së ka tërhequr vëmendjen lidhur me rolin që Olsi Rama, vëllai i madh i kryeministrit shqiptar, po luan këto kohë, qëkur ai është kthyer nga ekzili i pashenjë në SHBA. Pasi u shfaq në disa delegacione qeveritare, edhe pse s’kishte asnjë tagër për të qenë pranë ministrave, pasi disa prej ministrave nisën të justifikoheshin në deklaratave gjysëmpublike se s’merrnin dot vendime, se s’i linte Olsi, tani publiku po përballet me fazën e dytë, atë të shfaqjes publike të Olsit. Pasi u bë “primadona” e shqiptarëve në ndeshjen e parë futbollistike Shqipëri-Serbi, Olsi Rama është shfaqur në disa ambiente ku vendosen koncesionet në Ministrinë e Shëndetësisë, bile edhe në një vizitë eksploruese që zv/kryeministri Niko Peleshi ka zhvilluar në Izrael.

Emri i Olsit është shfaqur këto ditë në mjediset e mirinformuara të biznesit, teksa flasin për koncesionin e ri të 500 hektarëve në zonën industriale të Porto-Romanos. Koncesioni, fituesi i të cilit pritet të shpallet 27 tetorin e ardhshëm, ngjan se e ka humbur garën qysh në fazën e paraqitjes së dokumentacionit. Firma të rëndësishme perëndimore, afërmendsh më të interesuarat për të zhvilluar tregti në zonën që shteti ka planifikuar si të taksur për atë privilegj, janë skualifikuar nga qeveria, duke e bërë koncesionin e 27 tetorit, praktikisht një formalitet. Një firmë kineze, e mbushur me legjendë për mbështetje politike e gjeopolitike, përgatitet ta marrë koncesionit dhe të njëjtat mjedise biznesi të mirinformuara flasin se kumbari i këtij triumfi është vëllai i kryeministrit.

Faza paraprake e konkurrimit nuk u lë zërave të shoqërisë civile asnjë mundësi për të mbrojtur garën e drejtë dhe interesin e shqiptarëve dhe të firmave perëndimore, prandaj kurioziteti deri me 27 tetor është përqendruar tek paciptësia e organeve shtetërore, të cilat kanë ndërmend t’ia japin koncesionin një firme kineze, vetëm se lobingu i saj ka mbërritur deri tek familja e ngushtë e kryeministrit.

 

 

Lini një përgjigje

Adresa juaj e emailit nuk do të bëhet publike. Fushat e detyrueshme janë shënjuar me *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>