Vëzhgimi/Prokuroria do verifikojë dëmshpërblimet nga përmbytjet e 2015-ës

Prokuroria e Tiranës do të nisë verifikimet edhe për dëmshpërblimet e përmbytjeve të vitit 2015. Kjo pasi kallëzime të reja kanë ardhur nga biznese e familjarë që pretendojnë se nuk i kanë marrë ato

 

Nisja e verifikimeve nga prokuroria e Tiranë për dëmet e shkaktuara gjatë përmbytjeve të bizneseve dhe banesave në datat 30 nëntor e 1 dhjetor do të shtrihet edhe në pjesën e dëmshpërblimeve. Organi i akuzës ka marrë shumë kallëzime, ku familjarë e biznesmen pretendojnë se nuk janë dëmshpërblyer në vlerën reale për përmbytjet e vitit 2015. Në këto rrethana, thekson prokuroria bashkë me denoncimin , personave të prekur do ti kërkohet edhe një deklaratë shtesë për dëmin e shkaktuar nga reshjet e shiut. Të njëjtën rrugë janë duke ndjekur edhe prokuroritë e rretheve, Krujë, Vlorë e Fier, ku janë dëmtuar shumë banesa dhe të mbjella bujqësore në bujqësi, ku si rezultat u  përmbytën 10 622 ha. Gjithashtu, organi i akuzës thekson se ka nisur verifikimet për kompanitë përgjegjëse të, cilat kishin si detyre mbajtjen hapur të kolektorëve të shkarkimit e po kështu të asistonin me mjetet e tyre gjatë situatës së reshjeve të shiut. Në denoncimet e personave të prekur, pretendohet se përmbytjet kanë ardhur si rezultat i mos funksionimit të kanaleve kulluese, detyre që i takon firmave nënkontraktore. Ditën e hënë Komitetit i Koordinimeve të Emergjencave Civile theksoi se rreth 4700 banesa u përmbytën dhe 40 biznese u dëmtuan.

Bllofi i Edi Ramës: Dëmet nga përmbytjet e 2017-s shumë më të mëdha se në 2015

 “Ndryshe nga dy vite më parë ku përmbytjet nuk kanë shkaktuar ato situata surreale të 2015. Dëmet i kemi të reduktuara krahasuar me dy vite më parë”. Kështu shprehet kryeministri Rama për dëmet e shkaktuara nga përmbytjet e ditëve të fundit në vend. Por ndryshe nga Rama, Top Channel shkruan se dëmet e shkaktuara nga përmbytjet këtë vit janë më të larta se në vitin 2015.

Dëmet e shkaktuara nga përmbytjet e këtij viti janë disa herë më të larta se sa në vitin 2015 kur ndodhi përmbytja e fundit masive. Top Channel krahason të dhënat zyrtare nga Ministria e Brendshme dhe emergjencat civile për bilancin e dy përmbytjeve. Sipas shifrave, rezulton se këtë vit numri i shtëpive të përmbytura është 4700 ose gati 7 herë më i madh nga ai që ishte dy vjet më parë. Edhe sipërfaqja e tokës së përmbytur këtë herë është më e lartë. Sipas Ministrisë së Brendshme në vitin 2015 u përmbytën 9992 hektarë tokë, ndërsa këtë vit rezulton se sipërfaqja e përmbytur është 10 mijë e 622 hektarë. Dëmet këtë vit kanë qenë më të mëdha edhe në objektet publike. Sipas të dhënave këtë herë janë përmbytur 56 shkolla nga 16 që u përmbytën dy vjet më parë, ndërsa urat e dëmtuara kanë qenë 65 nga vetëm 10 që ishin në vitin 2015.

I vetmi bilanc pozitiv nga krahasimi i dy përmbytjeve rezulton ai i bizneseve, të cilat këtë vit janë përmbytur më pak nga 300 që ishin në 2015-ën në vetëm 40 këtë herë. Përse përmbytemi? Nga mbyllja e instituteve, te ndërhyrjet pa kriter në lumenj.Në fillim të këtij viti, qeveria shpërndau 61 ekskavatorë të rinj për bashkitë e vendit, të cilat sipas kryeministrit do garantonin ujitjen e tokave por dhe do të shmangin përmbytjet. “Ambicia jone dhe objektivi ynë që do të realizohet brenda këtij viti është që të mos ketë asnjë parcelë ku uji të mos shkojë dhe kullimi të mos jetë i garantuar”, – tha Kryeministri Rama. Por kur nuk është mbushur asnjë vit nga mbërritja e flotës së ekskavatorëve siç e pati quajtur Kryeministri, Shqipëria u përmbyt sërish. Madje këtë herë dëmi është disa herë më i lartë. “Në radhë të parë duhet bërë një studim i plotë për të evidentuar gjendjen e argjinaturave. Kur është e mundur të bëhen riparime të argjinaturave, ndërsa atje ku mungojnë të ndërtohen argjinatura të reja”, – shprehet Vladimir Agalliu, ekspert hidroteknik për argjinaturat. Dhimtër Vogli, i cili ka drejtuar institutin e studimeve të bonifikimit thotë se shumë nga lumenjtë problematikë kërkojnë ndërhyrje në themel. “Argjinaturat e Vjosës janë ndërtuar para 60 vjetësh. Por janë ndërtuar mbi bazën e kushteve që ishin atëherë, me vetëm 10 vjet vrojtime. Me mundësitë teknike që ishin atëherë. Sot janë mundësitë më të mëdha, qoftë tek ekskavatorët qoftë tek gërmimet. Së dyti në 60 vjet mund të ketë ndryshuar regjimi i lumit”, – shprehet Vogli. Por sipas tij, këto studime nuk ka kush i realizon më, pasi Shqipëria i ka mbyllur institutet që kishin ekspertizën e nevojshme. Dhe në vend që të mbrojë qytetarët nga përmbytjet, shteti është bërë vetë shkaktari i tyre. Kur ndërtohet një rrugë duket të mos përkeqësojë regjimin e ujërave. Rruga duhet të jetë e fundit që përmbytet dhe jo e para”, thotë Vogli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lini një përgjigje

Adresa juaj e emailit nuk do të bëhet publike. Fushat e detyrueshme janë shënjuar me *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>