Zyra e re Qendrore e FED Invest në Fier, një shembull konkret i ofrimit të shërbimeve

fed3

FED invest, ndihmë sektorit rural, me 75 degë, në 1080 fshatra dhe 18 zyra rajonale. FED invest ka partneritet me institucionet më prestigjioze Europiane dhe Botërore, ku mund të përmendet RaboBank, EFSE dhe JICA Qëllimi i partneritetit është në mbështetjen e prodhimit bujqësor, nëpërmjet futjes dhe zhvillimit të produkteve të sigurimit në sektorin e bujqësisë.

 

FED invest, tashmë shumë i mirënjohur institucioni unik në vend. Ai operon në sektorin rural sipas standardeve europiane në drejtim të shërbimeve financiare të shpejta. Sa më afër klientit me cilësi dhe produktivitet, për të mbështetur financiarisht fermerët tanë është FED invest. Në rrethe të ndryshme të vendit do të gjesh zgjerimin e FED invest. Përfaqësohet me më shumë se 75 degë. I pranishëm është në 1080 fshatra dhe 18 zyra rajonale me identitet të njësuar shërbimi, çka tregon rolin e FED invest si një institucion financiar i konsoliduar, pranë biznesit rural me shërbime e produkte financiare. Fakt është se FED invest tashmë jep më shumë kredi dhe ofron interesat më të mira në treg përsa i përket dhe depozitave. E besuar për 40,000 anëtarë, me një nivel depozitash mbi 2.57 mld lekë, portofol kredie mbi 2,9 mld lekë, me një PAR, portofoli në risk, tre herë më të ulët se ai i sektorit bankar, rreth 6 %. Ky institucion ka partneritet me institucionet më prestigjioze Europiane dhe Botërore, ku mund të përmendet RaboBank, EFSE dhe JICA. Dituria e deritanishme qëndron në faktin se FED invest është i pari institucion financiar që ka hedhur në treg projektin “Sigurimi i Serave”, i cili mbron fermerët ndaj fatkeqësive natyrore si breshër, stuhi, dhe përmbytje. Qëllimi është në mbështetjen e prodhimit bujqësor, nëpërmjet futjes dhe zhvillimit të produkteve të sigurimit në sektorin e bujqësisë. Disa prej tyre dhe janë dëmshpërblyer nga fatkeqësitë natyrore, që kanë pësuar. Fermerët si edhe të Fierit kanë pasur mundësinë të rindërtojnë serën dhe të punojnë si më parë, sepse dëmshpërblimet kanë qenë të shpejta. Kujtesa e FED invest në Fier e çon më tej thënien për atë. Fakt i gjerësisë së tij është se FED invest ka një shtrirje në rrethin e Fierit. 12 degë janë, të cilat pothuajse të shtrira në gjithë zonat rurale. Sa i përket rrethit Fier, zyra e re Qendrore e tij, është një shembull konkret i ofrimit të shërbimeve në një ambient modern, krahasueshëm me bankat e nivelit te dytë. Po, në rajonin e lartpërmendur anëtarët e tij kryejnë veprime financiare të ndryshme. Rrethi i Fierit me 4,060 anëtarë ku rreth 2000 prej tyre janë kredimarrës. Sa i takon një portofoli të kredisë ai i tejkalon 450 milion. Po në shtrirjen e gjerë ndalemi në Seman…Nest Sema ka territoret që të ritet prodhimi vendit. Probleme ngre dhe për rregullim të tyre. Po ku dhe si, ata ti tregojnë. Nesti ka specin kontakt me Italinë. Rreth 5 hektarë, speci që gjysëm kile ishte shpreh ai. Bën kontratë për 500 kuintalë, për sivjet. Këtë vit e mora dhe me fara e të gjitha, shton Nesti. Speci 550 gramë një kokërr për rimbushje është . Viti i tretë që punon me to. Në Shënpjetër, Seman Darzez janë rreth 300 anëtarë nga këta. 200 janë aktivë, që kanë marrë kredi. Më shumë blegtori. Ernest Sema, ajo që dega hapur do jetë që nga 2002-shi. Nga 2009-a më shumë. Mysret Hoxhaj ka qene dhe është këtu. Është vlonjate në origjinë. Pëllumb Lushaj, në lokal të tij e gjen buzëdetit. Peshku s’të thotë ik, po me të gjitha mënyrat e gatimit e gjen, ku kënaqësia e ëmbëlsia për qëndrimin atje sikur të shtohen. Në atë ditë të komunikimit më të nuk u largua dhe zgjerimi i të thënave për FED invest. Pëllumbi e shprehu në gjerësi idenë për takimin me FED, invest. Kur takon dikë për herë të parë natyrisht të zgjerohet ideja për dijen e shumtë me të. Pëllumbi rrëfeu se e jëma e tij kishte lindur në Prishtinë, po në moshën gjashtë vjeçe u duk këtej. Rukia me mbiemër Spiraj atëherë përqendruar në Barbunjë të Lushnjës. Babai tij nga Peja. I përqendruari në Vjosë me fillimet. Rrëfen për prindërit Pëllumbi, të cilët 38 vite më parë lëvizën nga Vjosa, Baldëz, pra në Hamit afër Fierit. I rikthehemi punës së tyre edhe pse FED invest nuk i largohet thënies së vlerave të saj. Merren dhe me bujqësinë dhe me blegtorinë. Kanë stallët e tyre. Kanë dele po edhe pula. Pëllumbi saktëson se sa sqaron nuk largon dhe vëllezërin e motrat e tyre. Po shton e shton aty buzëdetit, që Seman quhet. Vija nga Seman atë ditë për hidrovorin,-thotë Pëllumbi. Shikoj vendin këtu. Mendova për mrekullinë që zoti ka dhënë këtu, vazhdon me kujtesën e tij Pëllumbi, aty ku buzëdetit në lokal të tij ishim. Shumë vonë ishte , rëmujë, vetëm tregje kishte këtu, sipas Pëllumbit. Me mjete primitive nisi të arrij plugimin. Edhe zetor për atë punë përdori. Rreth gjashtë vite më parë ishte me gabinat, ku për lokalin e peshkut nuk shuhet asnjë e dhënë si dhe cilësia për pushues vazhdon e vazhdon. Pushues janë të shumtë sipas tyre, pasi hidrovori është rregulluar. Bën pushime në çdo vend të Shqipërisë. Po vitet kalon e të kaluarën e çon nga të mundesh…. Me idenë për antarësin te FED invest e mendonte dhe e thoshte, aty ku lerën e institucionit e ridëgjonte. Rritjen e numrit të anëtarë- sis te Fed invest tashmë e gjen në rrethe ku ekzistencën institucioni ka. Sipas të dhënave, FED invest në këtë vit vazhdon me objektiva të qarta dhe largpamëse; shtrirje në mbi 40% të zonave rurale, rritje të numrit të anëtarëve me mbi 20%, apo rritje të portofolit të kredisë dhe depozitave në mbi 15%. E rëndësishmja është se produktet e FED invest për këtë vit, kanë patur zhvillime të rëndësishme, krahasuar me vitet e tjera: Ulja e normave të interesit të kredive; aplikimi i produkteve të reja, si overdraft me shuma të ndryshme, kredi emergjence, kredi shkollimi etj.  Normat janë tepër konkurruese për depozitat si dhe politikat nxitëse nga qendra.Ndaj gjithçka e renditur ka sjellë impakt të ndjeshëm pozitiv, si në dhënien e produkteve kredi ashtu edhe në shtimin depozitave në shifra te konsiderueshme. A  .S

fed1fed

 

 

Lini një përgjigje

Adresa juaj e emailit nuk do të bëhet publike. Fushat e detyrueshme janë shënjuar me *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>